Мартин Димитров: Реалистичният срок за влизане в еврозоната е 2013 г.

Реалистичният срок за влизане на България в еврозоната е 2013 г., каза Мартин Димитров, лидер на СДС по време на проведена снощи неформална среща с икономически журналисти, организирана от клуб ААА.

„Европа чака следващия кабинет, за да реши дали въобще ще говори с България за приемането в еврозоната, да види дали ще има кабинет, който не лъже толкова при усвояването на европарите. Приемането на еврото трябва да става максимално бързо. Не трябва да си правите обаче илюзии, че еврофондовете ще текат към България, ако въведем едностранно или паралелно еврото. Косово, Черна гора и евентуално Исландия могат да си го позволят, както и някой ден САЩ, ако искат, защото не са член на ЕС и не са принудени да спазват правилата на съюза“, уточни Димитров.
Приемането на еврото ще намали лихвите по кредитите в България, както и ще позволи българските банки да се рефинансират директно от Европейската централна банка (ЕЦБ), нещо, което сега правят през майките си или не правят, ако майките им не са ситуирани в еврозоната.
По думите на Димитров първото нещо, което би направил, ако е на власт, е замразяване на проекта за АЕЦ Белене. „След като проектът е толкова печеливш, както казва Румен Овчаров, защо държавата да дава гаранции за него, а частните инвеститори не поемат целия риск? Явно проектът не е печеливш“ аргументира се той.
„Аз съм за приватизацията чрез БФБ-София, като приватизацията трябва да започне от Булгартабак. Смятам, че либерализацията в енергетиката е правилният ход, като инфраструктурата трябва да е държавна и много доставчици да я ползват, за да има конкуренция“, смята синия лидер.
„Стои вариантът и да не участваме в следващото правителство, защото което и да е то, ще му бъде тежко при това наследство, но все пак нека да видим финансовите данни за юни и юли 2008 г., заяви Мартин Димитров. Все пак СДС би участвало във властта, защото без СДС може да има много лошо управление, след което никой да не иска властта в страната, изрази песимистичния си вариант, Димитров.
В момента икономическата ситуация е мъгла, защото не е ясен ефектът от кризата, след като правителството изсипа милиарди, за да закрепи положението, като ако има спад след изборите ще каже „ние удържахме положението, а след нас вижте какво стана“. Да, удържаха го но с цената на 5 млрд. лв., заяви Димитров. Така се създава вариант сегашната властлесно да обясни на обществото, че е водила успешна политика.
Така стигаме доопасността от експертен кабинет, с който да бъде размита политическата отговорност, опасява се лидерът на СДС. По думите му това би било катастрофално за страната, както правителството на Димитър Попов.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *