Мартин Димитров: Финансовата стабилност на България е застрашена, защото не се правят реформи

София. Всяко действие и всяка мисъл на министър Емилия Масларова е риск за финансовата стабилност на България. въпросът тук е доколко нейните идеи ще намерят реализация, но всяка идея, която намери реализация е риск за финансовата стабилност. Това каза пред Агенция “Фокус” депутатът от ОДС и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси към парламента. Димитров бе помолен да коментира доклада на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев за рисковете при навлизането на България в еврозоната.

Според Димитров е важно, че сегашното правителство като цяло на правело реформи. “Това означава, че здравеопазването, образованието, социалната сфера дърпат все повече пари, там парите потъват и проблемите стават все по-големи. Накрая това ще застраши финансовата стабилност”, подчерта Мартин Димитров. По думите му това, на което разчита управляващата коалиция е да не се случи тази прогноза през тази или следващата година и “да го прехвърли като проблем на следващото правителство”.

Депутатът от ОДС бе категоричен, че рисковете за финансовата стабилност при липсата на реформи, стават все по-големи и това било очевидно. “НДСВ сега се опитват да прехвърлят отговорността върху БСП и ДПС и да се скрият и да кажат “Аз съм невинният участник в коалицията. Ето казах им аз го направят, ама те са лоши и него направиха. Аз съм доброто ченге, те са лошите ченгета!”. Това подход не е честен и не е морален”, каза още Мартин Димитров. Според него НДСВ трябва да поеме своята част от отговорността и, ако наистина смятали, че има проблем – да напуснат Тройната коалиция, ако това е така да я напуснат веднага – днес например. В противен случай, те ще са точно толкова виновни, колкото ДПС и БСП”, допълни Димитров.

На въпрос как може да се намали дефицита по текущата сметка, което е едно от предложенията на министър Василев, Мартин Димитров посочи, че това става с конкурентна икономика. “С конкурентна икономика, която благоприятства износа, но мерките за конкурентна икономика не се взимат”, допълни депутатът от ОДС. Като пример той посочи, че в момента има инициатива на Европейския парламент и Европейската комисия за намаляване на бюрокрацията, което означавало административна тежест от 25%. “Българското правителство не се включва. Аз ги питам – защо не се включват и те нямат отговор. Защото целта им не са реформите, не са по-добра среда за бизнеса и хората”, каза още Мартин Димитров.

Мария СТАЛЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *