Мартин Заимов: Лихвите по кредитите и депозитите няма да падат повече

Лихвите по кредитите и депозитите няма да спадат повече, прогнозира пред „Хоризонт“ банкерът Мартин Заимов. Той е категоричен, че банковата система в момента е стабилна. Ако има рискове пред нея, те не идват от банките, а от външната среда. Свитото кредитиране и огромното количество свободни пари са характеристики за по-голямата част от света, а не само за България, категоричен е банкерът. Според него средата в момента е много несигурна, а лихвите:

Очевидно рисковете се увеличават, тоест, когато има по-висок риск, трябва да има по-висока лихва, от друга страна има толкова много пари, че то няма как чисто от икономическите закони да се увеличи лихвата.

Политиците носят голямата отговорност за кризата в КТБ, защото няма изцяло независим регулатор нито в България, нито по света:

Днес нямам това усещане за риск в банковата система, който имах преди две-три години, говоря конкретно за една банка. Корпоративна. То беше видимо, че тази банка не е банка за професионалисти от много, много отдавна.

За международните пазари и българският външен дълг: Дали сега трябва да се излезе на световните пазари, да, те са добра форма, тоест, имат нужда от това, понеже има толкова много пари, те трябва някъде да бъдат инвестирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *