Масиран натиск върху долара

Доларът падна на 15-годишно дъно под 81 йени. Спрямо евро е на най-ниското си ниво около USD 1.41, преди реч на Бернанке, която може да поясни дали Федералният резерв ще продължи да охлабва монетарната си политика.
Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари в кошница от шестте основни търговски партньори, е на 10 месечно дъно.
Сингапурският долар е рекордно скъп и централната банка беше принудена да заяви, че ще разшири лентата, в която валутата може да поскъпва, за да преодолее нарастващата инфлация.
Австралийският долар е 99.5 щатски цента, най-скъп, откакто се търгува, макар и още да не постига паритет с долара. Паритет има между долара на САЩ и Канадския долар, което не се беше случвало от шест месеца. Покачващите се цени на стоките, които Канада експортира и перспективата Канада да е първата държава от Г7, която постига балансиран бюджет, карат местната валута, известна като лууни, да се надига.
Протоколите от заседанието на Фед дадоха основание на пазарите да предположат, че централната банка ще налее кеш в икономиката, коментира Bloomberg. Пазарите са притеснени какво ще дойде от ФЕД, коментира валутен мениджър. „Те могат да натиснат пресата по силно, отколкото някои си мслеха“. „Всеки сега продава долари в опасение какво Фед може да направи“.
От Goldman Sachs вече са оценили, че пазарът е реагирал на едно наливане на ликвидност от поне 750 млрд. до 1 трилион долара. Появиха се и коментари, че държавният дефицит на САЩ може да се надуе до 2.5 трилиона долара за фискалната 2011/12 г.
Китайският юан е най-скъп спрямо долара от 1992 г насам заради спекулации, че международният натиск върху китайското правителство ще го принуди да разшири валутния коридор на юана.
Утре председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори в Бостън за проблемите на монетарната политика. На 4 октомври Бернанке каза, че първият рунд от масираните покупки на ценни книжа от държавата се е оказал успешен и количествените улеснения могат да помогнат и занапред.
Икономистите очакват цените в САЩ през септември да са се повишили с 0.2%. Като спирачка действа трудовият пазар, който продължава да показва противоречиви данни.
Евро/ долар 1.4077. Паунд/долар 1.6019. Долар/йена 81.23. AUD/USD 0.9951. USD/CAD 0.9999. UCD/ CHF 0.9515.
Златото се търгува срещу 1380 долара за тройунция. Петролът WTI струва 83.41 д./б., брентът 84.97 д./б.

11:38

Цената на петрола удари $ 84 за барел, а златото вече струва 1 383 долара за тройунция. Доларът е на 9-месечно дъно към еврото, което поскъпна до над $ 1.41.
08:25 часа
След като вчера поскъпна с повече от 25 долара в рамките на една сесия, днес рекордите при златото продължават. По време на азиатската търговия цената на фючърсите за доставка през декември се наду до $ 1 381.20 за тройунция.
Масло в огъня на това рали наля Федералният резерв на САЩ, който в началото на тази седмица обяви, че смята да се намеси с мерки в подкрепа на щатската икономика, страдаща от висок процент на безработицата. Това подхрани страховете от инфлация и насочи инвеститорите към златото и другите по-ликвидни суровини.
Петролът наближава $ 84 за барел, като към този час лекият американски петрол се търгува при $ 83.75 за барел, а сортът брент струва $ 84.80 за барел. Фундамент в търговията бе прогнозата на Международната агенция по енергетика МАЕ, която очаква ръст на търсенето с 300 хил. барела дневно през 2010 и 2011 година. Друга важна причина е информацията за спад в петролните резерви на САЩ, които според официалните данни са намалели с 4 млн. барела през миналата седмица.
На валутните пазари доларът губи позиции спрямо основните си конкуренти. Слабостта му бе подсилена и от намерението на централната банка на Сингапур да подкрепи собствената си валута с ефективно затягане на политиката си по поддържане на курса й висок. Решението дойде след данните за спад на Брутния вътрешен продукт на страната с 19.8% през третото тримесечие спрямо Q2.
Зелените пари паднаха към йената от Y81.85 на Y81.46, а към еврото губят до $ 1.4083, което показва преодоляване на нивото на съпротива при $ 1.40. Според анализаторите следващото ниво, което еврото може да тества през идните седмици, е $ 1.43.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *