Масларова обяви план за 87 000 нови работни места

Национален план за действие по заетостта предвижда разкриването на 87 000 работни места в страната, обяви днес министър Емилия Масларова.
По мнението на Масларова глобалната финансова криза поставя предизвикателства най-вече върху пазарите на труда и благосъстоянието на гражданите. За справяне с това положение у нас Министерството на труда и социалната политика ще осигури 180 млн. евро от април т. г. за разкриване на нови работни места, предаде БТА.
В началото на месеца лично Масларова съобщи, че до края на годината може да бъдат открити нови 100 000 работни места. Днес тя не уточни защо цифрата е намаляла.
Целта е да не се допусне масова безработица, както и да се съхранят заетите места, особено на квалифицираните кадри. Масларова каза дне при откриването на двудневна конференция в УНСС на тема „Трансформации на труда: социална сигурност и социален диалог“. По думите й най-голям проблем с безработицата ще има при големия контингент от хора с ниско образование.
Министър Масларова информира още, че 360 млн. евро са предвидените от Министерството на образованието и науката ресурси за ограмотяване и обучаване на нискоквалифицирани работници. Тя цитира данни, според които страната ни е на първо място в Европа по платен отпуск, който за бременност и раждане е 110 седмици.
Според Емилия Масларова пенсионната система в България гарантира увеличаването на пенсиите през 2009-а, което ще бъде извършено три пъти през годината. Пред форума, посветен на социалната сигурност и на промените в труда в условията на криза, събрал участници от повече от 10 страни, Масларова определи темата като изключително актуална. Тя подчерта, че в тези ситуации трябва „да мислим за устойчив социален хоризонт“. На първо място за постигането му тя постави „гарантиране на гъвкавост на бизнеса, без да се жертва сигурността на работниците“.
По думите на министъра България разполага с антикризисен пакет от мерки. Тя посочи 22 програми към МТСП, насочени към подпомагане на работодателите – например – непълното работно време. Предвиждало се още увеличение на обезщетенията за безработни с 20 процента. „В така създалите се условия на криза бизнесът, синдикатите и държавата ще защитават поотделно своите позиции, но до конфронтация не бива да се стига“, каза министър Масларова.
В условията на криза човешкият фактор остава най-съществен за работодателите и те трябва да инвестират в подготовката на служителите си, заяви междувременно министърът на държавната администрация Николай Василев. Той каза това при откриването на форума „Кариери 2009 – добра кариера, добър живот“ във Варна. По думите му в настоящата ситуация хората по-трудно ще намират работа и конкуренцията за едно място отново ще се повиши. Василев призова работодателите да привличат младите и висококвалифицирани кадри, и да ги задържат в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *