Масова се регистрират сайтове на кирилица

Масовата регистрация на интернет сайтове с домейн на кирилица вече започва. От днес всеки желаещ може да си направи официално такъв и да използва разширението .бг.

Компанията „Имена.бг“ беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN).

Новият домейн в областта дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. От това могат да се възползват всички институции, общини, компании и физически лица, които имат желание да бъдат по-лесно откриваеми в българското интернет пространство, предаде БНР. Ще се улесни и достъпът до мрежата за българските потребители, тъй като вече няма да е необходимо да се изписват на латиница специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я. Все пак всеки регистриран сайт, изписан изцяло на кирилица, ще има и дубликат на латиница.

„За българите е важно да можем да пишем, както говорим. Да пазим нашите букви, които имат уникалност. Когато трябва да търсим нещо, това ще бъде от полза, за да не се чудим, как да заменяме определени звуци от нашата азбука, с комбинация от букви и цифри, а да пишем свободно и правилно на български език. Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език“, коментира изпълнителният директор на фондация „Глобални библиотеки-България“ Спаска Тарандова.

До 8 май компанията, избрана да управлява домейните на кирилица, ще обработва регистрации на домейни за т.нар. „защитени“ имена, например на министерства и общини. След това, ще бъдат разглеждани и заявките на всички останали потребители, обясни шефът на „Имена.бг“ Христо Славов. Той отбеляза, че всяко лице има право да регистрира до 100 домейна.

Имената на интернет страниците на кирилица трябва да съдържат минимум 3 и максимум 63 символа. В тях ще могат да се използват и цифри от 0 до 9, също както и знак минус („-„). Цената за регистрация на домейн в областта .бг ще бъде от 10 до 20 лв. без ДДС. За всеки създаден адрес ще бъде създаден и двойник с използваното досега „.bg“.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *