Масовото обедняване – основен „принос“ на кабинета

За 17 процента безработицата е основен проблем, а за 14 на сто – здравеопазването. Според 12 процента има слаб контрол върху цени и стоки и не се предприемат мерки за овладяване на ръста на цените.
Други 12 процента казват, че има още какво да се желае в сферата на престъпността и корупцията. Сред неуспехите се посочва пенсионната реформа, липсата на мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес, както и слаба социална политика на кабинета, пише БТА.
Сред най-големите успехи на управляващите в момента 33 процента са откроили борбата с престъпността и корупцията, 20 на сто – строителството на магистрали и пътища, 7 процента – подобряването на усвояването на еврофондовете.
Според 6 процента има промяна в политическия стил, прозрачност в работата и желание за реформа. Затягането на фискалната дисциплина е впечатлило 5 процента, а въвеждането на стандарти за храните – 2 процента. 29 на сто смятат, че кабинетът няма никакви успехи, като така мислят основно привържениците на БСП и ДПС.
63:5 – губещи срещу печелещи жизнен стандарт
63% от българите заявяват, че жизненият им стандарт през последната година се е влошил, показват още данните на НЦИОМ. Най-засегнати са възрастните, необразованите, крайно бедните и представителите на етническите малцинства.
Пет процента от анкетираните намират, че жизненият им стандарт е по-добър, като най-често те са сред привържениците на ГЕРБ и „Атака“.
45 процента по-скоро са оптимисти и очакват по-добър жизнен стандарт през следващите няколко години. Песимистите са 23 на сто. През март оптимистите за собственото си бъдеще са 49 процента, а песимистите са 40 на сто.
Оптимистично на бъдещето на страната гледат 47 на сто срещу 41 процента песимисти.
Най-големият страх на българите е свързан с това да не останат без работа – 32 процента. Ниските доходи и нередовното изплащане на заплати притесняват 29 процента, а нарастващите цени на храни, лекарства, горива и електроенергия – 17 на сто. 11 процента смятат, че здравеопазването ни е лошо, 8 на сто се страхуват от престъпността, а 6 на сто – от липсата на сигурност за бъдещето.
В сравнение с последните месеци от управлението на тройната коалиция сега българите, които вярват, че страната върви в правилната посока са значително повече – 18 процента през март 2009 г. към 28 на сто през този месец, констатират от НЦИОМ. Въпреки това и сега преобладават оценките, че страната се движи в неправилна посока – 54 на сто смятат това сега срещу 66 процента през март 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *