Масово глобяват български шофьори в Гърция

Български шофьори масово получават актове за нарушение на закона за движение по пътищата в Гърция. Повечето от българите са санкционирани, тъй като непознават гръцките правила за движение по пътищата, съобщи Нова телевизия.

В опит да помогне на водачите от граничния сектор в Смолян започнаха разпространението на листовки, съдържащи основните различия в закона. Разлепени листовки има и на граничния пункт „Златоград“.

Глобите в Гърция са в пъти по-високи от тези, предвидени в българския Закон за движение по пътищата. Така например санкциите за непоставен предпазен колан започват от 200 евро. Абсолютно забранено е карането на кола с теглич, освен ако не е пригоден да се прибира в купето.

„Българските шофьори трябва да знаят, че в Гърция изобщо не е разрешено да се движат коли със затъмнени стъкла. Също така много често глобите се съпътстват със сваляне на регистрационните номера на автомобила“, предупреди директорът на граничен сектор-Смолян Тодор Георгиев.

Въпреки листовките и въпреки предупрежденията на граничните полицаи много от българите предпочитат да рискуват и да продължат пътя си към Гърция, въпреки че колите им са със затъмнени стъкла. Според статистиката такива стъкла има почти всеки втори автомобил, допълва Нова телевизия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *