Масов отлив на селски стопани от земеделието в Кърджалийско

Тенденция за масов отлив на селски стопани от земеделието отбелязват в областната дирекция в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Причината е във високите осигурителни прагове, които за препитаващите се единствено от земеделие са непосилни. Освен това, за пръв път от тази година стопаните трябва да плащат и данък от 10% върху печалбата от продукцията си. От тази година осигурителните вноски скочиха 4 пъти – ако до 2009 година те се осигуряваха върху ¼ от минималната работна заплата и внасяха по 21 лева, то с промяната в закона сумата надмина 80 лева. През миналата година са били регистрирани около 9 000 земеделски производители в Кърджалийско, но от тях вече 700 са се отказали. Срокът за пререгистрация продължава до 25 март т.г., няма очаквания тенденцията за отлив да се промени, прогнозират специалистите. В списъците на производителите обаче фигурират и съвсем дребни стопани, отглеждащи по 50-ина кокошки, но те са длъжни да се регистрират, а осигурителното бреме ги удря още по-тежко . Няма индикации и за преориентиране на заетите с растително земеделие към алтернативни култури. Според директора на областната служба Веселин Михов тютюнът е най-подходящ за климатично-почвените условия в Източните Родопи. Експериментите с отглеждането на билки и етерично-маслени култури се провалиха, тъй като липсват разработени пазари, посочи той. Според него реалната алтернатива е животновъдството и вече се забелязва повишен интерес към това от страна на селските стопани.
Тютюнопроизводителите не влизат в ангажиментите на Областната дирекция по земеделие, Фонд „Тютюн” е органът, който регулира бранша. До миналата година регистрираните тютюнопроизводители наброяваха 12 000 души. Около 20% обаче са заявили, че се отказват от този поминък през тази година. Срокът за регистрация изтича на 31 март т.г. Все още се чака политическото решение за съдбата на фонда, липсата на яснота около съществуването му обаче блокира работния ритъм на производителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *