МВР пак се издъни: Обвиненията срещу „скандален“ бизнесмен не издържаха в съда

Срещу 44-годишния Ангел Дермеджиев прокуратурата повдигна четири обвинения*, а срещу 42-годишния Севдалин Минчев едно. Двамата са едни от управляващите на охранителната фирма VTA Security Service.
Англел Дермеджиев и Севделин Минчев бяха бяха задържани по сигнал за натиск над длъжник, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми.
Сигналът е подаден от Пламен Троански, за когото от адвокатите на Дерменджиев стана ясно, че дължи 200 хил. евро на клиента им. Дългът бил от миналата година, а Дерменжиев е завел дело срещу Троански, тъй като не връщал парите, предаде БТА.
От записи, направени със специални разузнавателни средства стана ясно, че Троански се заканил на обвиняемия, че „сега ще види какво ще му се случи“ след като разбрал за заведеното срещу него дело.  Основната теза на защитата е, че това, което „ще се случи“, е акцията на ГДБОП.
По време на една от бизнес срещите на двамата необяснимо са присъствали служители на ГДБОП, каза в съдебната зала адвокат Илиян Василев. Той посочи, че прокуратурата не е представила никакви доказателства за заплахи за физическа саморазправа от Дерменджиев към Троански.
Съдът също не намери доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми. Според СГС прокуратурата не е събрала и доказателства за престъпление срещу третия сочен за участник в групата Красимир Велчев.  Велчев все още се издирва. Съдебният състав посочи също, че няма данни тримата да имат връзка помежду си в престъпления, още по-малко да са представлявали престъпна група, която чрез сила и заплахи да е сключвала сделки или извличала облаги, както твърди обвинението.
Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.
 

*Срещу варненския бизнесмен прокуратурата повдигна четири обвинения. Първото е, че от януари 2010 г. досега в София и Варна е участвал в ръководството на група със Севдалин Минчев и участник – Красимир Велчев, която чрез използване на сила или страх е сключвала сделки или извлича облаги. Това е и единственото обвинение повдигнато на другия обвиняем – Севдалин Минчев.Второто – за това, че е принудил Пламен Троански да се разпореди със свое право и да поеме имуществено задължение, като подпише отказ от сключване на договор със „Студентски столове и общежития” за спечелването на търг за дискотека „Плаза” в Студентски град, както и запис на заповеди, като го заплашил с противозаконно действие с тежки последици – ще дължи много пари и няма да се скрие накрая на света, ще го смачка като плазмодий. Третото – че се е опитал да набави имотна облага за себе си, като принудил Троански чрез заплашване – че му прави голям жест, като прехвърли дяловете си, за което ще му плати 70 000 евро или отново ще го задължи със сума от 25 000 евро за ремонтни дейности, които решил да извърши чрез Пътстрой Варна и удряйки го с телефона си го е нагрубявал – „ти не разбра ли, че с тези задължения към „Пътстрой Варна“ няма кой да ти купи дяловете, бе мършо?”. По този начин обвиняемият искал да му бъдат прехвърлени акции от фирма „ЕМ ПИ СИ 2004” ООД на трето лице – Валентин Маринов, с което му е причинил имотна вреда. Четвъртото –  че с цел да набави за себе си имотна облага е принудил Троански чрез заплашване да подпише предварително подготвен договор за заем в размер на 40 000 лв. и запис на заповеди към договора, като изравнени сметки, в случай, че не успее да сключи договор със „Студентски столове и общежития”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *