МВР работи по цели три версии за взрива под колата на Сашо Диков

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Издирването продължава. Криминалистите са установили, че за взрива са били използвани между 800 гр. и 1 кг. тротил. Това съобщиха пред „Хоризонт” близки до разследването. МВР работи по 3 основни версии:
• Привличане на общественото внимание • Неуредени отношения на Диков • Опит за сплашване
Лекият автомобил „Форд Фокус“ беше взривен около 22 ч. в четвъртък пред блок 259 в столичния ж.к „Гоце Делчев“, близо до жилището на Диков. Пострадали при инцидента няма. Взривното устройство е било поставено под предната лява част на колата, която е почти унищожена. Съседните кооперации са с изпочупени стъкла. Диков заяви, че не е получавал заплахи: Казвам го, колкото и невероятно да звучи – абсолютно никакви заплахи от никого не съм получавал. Журналистът няма обяснение за причините за поставения взрив и смята, че най-вероятно взривът е поставен, за да се дискредитира държавата по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: Единственото ми обяснение е, че може би има някаква връзка с посещението тук на босовете на ЕНП и за да се злепостави правителството и управляващите. Това ми е някак си наивното обяснение и някак си безопасното за мен обяснение. Не съм получавал заплахи, не са ме плашили, някой решил ли е, как ще се опазиш? Кой се опази? Дали Георги Илиев или Илия Павлов, или Димата Руснака.
Изпълняващият длъжността вътрешен министър Веселин Вучков съобщи за „Хоризонт“. Знам, че най-важно е да се разкрият извършителите на подобни актове. Все пак мисля, че е много важно да кажем, че трябва решително да осъдим подобни прояви, престъпни прояви, независимо от това журналистът каква позиция заема, какви тези защитава. Той коментира и приликите с взрива пред вестник „Галерия“ през февруари, когато също на посещение бяха няколко еврокомисари. Веднага се навява подобна аналогия, имаше подобни случки преди няколко месеца. Всички знаем за това. По един от тези актове има задържано лице, но все пак необходими са няколко часа и дни, за да имаме малко по-реална представа за случилото се, каза още Вучков.
Франс прес съобщи за експлозията и изтъкна, че тя е била насочена срещу журналист, критичен към правителството. Агенцията посочи съвпадението на инцидента с посещението на председателя на ЕК и на още трима европейски комисари. Подобна експлозия разтърси редакцията на вестник „Галерия“ през февруари, когато на посещение в България бяха четирима еврокомисари, посочва Франс прес.
ЕК няма данни за връзка между взрива и посещението на Барозу. Това заяви в Брюксел говорителят му Пия Хансен, като добави, че в ЕК са видели информациите, но не знаят обстоятелствата около случая. Българските власти вече са започвали разследване. Имаме доверие, че ще го доведат до край и ще изправят извършителите пред правосъдието.
Според „Репортери без граници“, събитието е лош сигнал за свободата на словото в България. Това коментира пред „Хоризонт“ директорът на белгийския клон на организацията в Брюксел – Оливие Базил: Вече от години властите в България не успяват или не са искали да открият извършителите на атентати срещу журналисти. Вече имахме опити за убиство с чукове, заплахи и наскоро закриване на профил във Фейсбук на журналист. Освен това виждаме политическа класа, която няма никакъв респект към журналистите
Старши-комисар Валери Йорданов заяви: За един взрив, насочен по-скоро, не бих казал и за сплашване, по-скоро за привличане на обществен интерес, не е необходимо такова голямо количество.
Това е поредното посегателство срещу представител на медиите у нас. На десети февруари бомба взриви прага на редакцията на вестник „Галерия“ в самия център на София. В началото на 2010 г. пък в София застреляха бившият радиоводещ Боби Цанков. Две години преди това до хотел „Плиска“ беше убит писателят Георги Стоев.
Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред обмисля и да изслуша и.д. министъра на вътрешните работи Веселин Вучков за взрива. Това заяви председателят й Анастас Анастасов. Ще има изслушване на господин Вучков и там ще поставим и въпроса за купуването на гласове. Доколкото разбрах от него има конкретни случаи на установени лица. Очакваме да съберем информация и да можем да направим това имслушване и по двете теми.
Опозицията в парламента осъди взрива и го определи като акт на посегателсто срещу свободното слово. Сергей Станишев заяви: Не е първи случай в рамките на управлението на ГЕРБ. Виждам обаче, че не е единичен инцидент. Оказа се, че в това, в което ГЕРБ твърдяха, че са най-силни – реда и сигурността на гражданите, има срив, има провал. Асен Агов допълни: Повтаря се онова, което видяхме да се случва с Галерия. Това е сплашване. Това показва, че всеки опит за свободно слово по някакъв начин се задушава. Това не е добре за България. Юнал Лютфи каза: От една страна свободата на словото е под сериозна заплаха, второ – борбата с престъпността не е овладяна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *