МВФ бави влизането на юана за резервна валута

Китайският юан няма да бъде добавен в кошницата от резервни валути на Международния валутен фонд (МВФ) поне до октомври 2016 година, информира БТА.МВФ заяви снощи, че няма да прави промени в резервните си валути дотогава, а до края на годината ще реши дали да присъедини китайската валута към останалите в кошницата. Каквото и да бъде решението, то ще влезе в сила към края на следващата година.

Китай иска юанът да се присъедини към щатския долар, еврото, британската лира и японската йена във валутната кошница, използвана в операциите на МВФ. Пекин е на мнение, че заслужава да бъде включен във валутата на МВФ, тъй като има втората по сила икономика в света, но юанът не е толкова масово използван и свободно търгуван, колкото останалите четири валути.

На всеки пет години МВФ преразглежда кошницата си с резервни валути, за да даде време на финансовите пазари да се подготвят за евентуална промяна, но процесът е забавен с 9 месеца, за да има възможност за подробни дискусии дали да бъде включен юанът, посочва ДПА.

Миналата седмица китайската централна банка няколко поредни дни обезценява юана, за да използва нов метод на изчисление на референтното равнище, известно като централен паритетен курс, който реагира по-бързо на пазарните условия.

Според някои анализатори обаче причината за обезценяването е желанието да се увеличи износът, който става по-евтин в чужбина, когато юанът е по-слаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *