МВФ: България запазва икономическия ръст от 1.7%

Международният валутен фонд (МВФ) очаква тази година икономиката на България да запази темпото си на растеж от 1.7%, каквото бе и през 2014 г., се казва в доклад за перспективите на световната икономика, изготвен от институцията, предаде БТА.

Фондът прогнозира, че българската икономика ще ускори растежа си до 1.9% през 2016 г.

За целия регион на развиващите се държави в Европа МВФ очаква ускоряване на растежа от 2.8% миналата година до 3% тази година, като това темпо ще се запази и догодина. Регионът обхваща Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Македония, Косово, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия и Турция.

Според институцията потребителските цени в България ще отчетат отрицателен растеж от 0.8% тази година, а през 2016 г. те ще нараснат и ще навлязат на положителна територия с растеж от 0.6%. Миналата година България отчете дефлация от 1.6%

За групата на развиващите се европейски страни, без Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора, МВФ очаква забавяне на растежа на инфлацията от 3.8% миналата година до 2.9% тази година, а през 2016 г. инфлацията в тези страни като цяло ще се ускори до 3.5%

Равнището на безработицата в България според МВФ ще се понижава постепенно от 11.5% миналата година, до 10.3% тази година и 9.7% догодина.

Данни за безработицата за цялата група развиващи се европейски страни не са посочени.

За текущата година МВФ очаква растеж на световната икономика от 3.1%, което е с 0.2% под прогнозата, оповестена през юли.

Според МВФ през 2016 г. световната икономика ще нарасне с 3.6%, което също е с 0.2% под юлската прогноза.

Световната икономика понася удари от икономическото забавяне на Китай, поевтиняването на суровините и задаващото се повишаване на водещите лихви в САЩ, отбелязва организацията.

На фона на тези изключително важни тенденции краткосрочната перспектива остава за умерен и неравномерен растеж, каза главният икономист на Фонда Морис Обстфелд.

Светът е изправен пред по-засилени низходящи рискове спрямо юли, когато МВФ за последно преразгледа икономическите си прогнози, допълни той.

Нововъзникващите пазари и развиващите се икономики от години са двигателят на световния растеж, а Европа и САЩ се забавят след финансовата криза от 2008 година.

Сега обаче икономиката на Китай също се забавя, мнозина износители на суровини се колебаят заради сривовете в цените на петрола и металите, а инвестициите към нововъзникващите пазари и развиващите се страни отслабват.

МВФ прогнозира, че развитите икономики тази година ще отчетат растеж от 2% и от 2.2% догодина, което е повишение спрямо растежа от 1.8% за 2014 г. и 1.1% за 2013 г.

Икономическият растеж на САЩ ще се ускори умерено до 2.6% и 2.8% през 2015 г. и 2016 г., а на еврозоната ще бъде 1.5% през текущата година.

За нововъзникващите пазари и развиващи се икономики се очаква растеж от 4% през текущата година спрямо темпа от 4.6% и 5% през съответно 2014 г. и 2013 г.

В Азия се очаква растежът на Китай да се забави до 6.8% тази година и 6.3% догодина. Китай и Индия остават лидери по темп на растеж сред големите икономики, като индийската икономика се очаква да нарасне със 7.3% и 7.5%.

Сред най-силно засегнатите от срива в цените на суровините са Бразилия, за която се очаква спад от 3% през 2015 г., и Русия, чиято икономика вероятно тази година ще се свие с 3.8% заради комбинацията от ниски цени на петрола и западни санкции, допълва Асошиейтед прес.

През 2016 г. обаче спадът на руската икономика ще бъде едва 0.6%, според очакванията на Фонда.

През юли прогнозите за Русия бяха за спад от 3.4% тази година и растеж от 0.2% догодина.

МВФ прогнозира растеж от 0.6% за Япония през 2015 г., което е понижение спрямо очакваните по-рано 0.8%. Все пак японската икономика се развива положително, след като миналата година се сви с 0.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *