МВФ: България трябва да продължи строгата си фискална политика

Международният валутен фонд призова страната ни да продължи да следва строга фискална политика и да ограничава и наблюдава изкъсо правителствените разходи, както и да продължи с провежданите структурни реформи, съобщи АР.

След неофициални разговори между правителствени представители и ръководителя на МВФ за България Ханс Фликеншийлд стана ясно, че общият бюджетен излишък на страната ни трябва да възлезе на 3% от БВП през следващата година, докато членове на правителството са преговаряли за 2% излишък догодина.

Предварителните разговори са били подготовка за официалната визита на мисията на МВФ в страната ни, която ще стартира през януари.

Основните притеснения на МВФ са значителният дефицит по текущата сметка на страната, който се очаква да достигне 10% от БВП през 2005 година на фона на значително по-ниската му стойност от 7.6% през миналата година.

Според председателя на парламентарната бюджетна и финансова комисия Петър Димитров правителствените разходи са на минималното си равнище към момента и едва ли ще бъде възможно по-нататъшното им понижение през следващата година.

Неофициалните разговори са били насочени основно към изпълнението на бюджета през тази година, както и това дали правителството ще успее да намери източници за изплащаните в бюджетния сектор на 13-ти заплати, като и коледни надбавки към пенсиите.

Друга чувствителна тема, която е била засегната по време на разговорите, е била адекватността на ръста на кредитната активност от страна на банките в страната.

МВФ настоява ръстът на кредитната активност на банките да бъде ограничен до 15% годишно, докато от централната ни банка са на мнение, че е по-подходящо ръстът да е около 20% годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *