МВФ: Валутният борд да се запази до присъединяването на България към Еврозоната

Зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски и екип на Министерство на финансите участваха в редовната годишна среща на Международния валутен фонд /МВФ/ и Световната банка /СБ/, която се проведе във Вашингтон, САЩ.

Зам.-министър Ивановски се срещна с представители на висшия ръководен екип на МВФи СБ, сред които първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу.

Димитър Ивановски и екипът на Министерство на финансите запознаха представителите на двете институции с икономическата ситуация в страната и водената от правителството фискална политика.

От МВФ определиха фискалната политика на България като благоразумна. От фонда изразиха и подкрепа към виждането на българското правителство за необходимостта от запазване на валутния борд в страната до присъединяването към Еврозоната.

Представителите на Световната банка заявиха, че от институцията ще продължат да подкрепят България и след членството й в ЕС за реформирането на секторите задравеопазване, образование и социални дейности.

В рамките на посещението си във Вашингтон зам.-министър Ивановски се срещна още с министрите на финансите на Ирак и Афганистан. На срещите бяха обсъдени възможностите за уреждане на дълговите взаимоотношения между страните, съобщиха от Министерство на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *