МВФ: Възстановяването на глобалната икономика стъпва на несигурна основа

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че възстановяването на глобалната икономика стъпва на несигурна основа. Главната причина за това са нарастващото геополитическо напрежение и перспективата за затягане на паричната политика в САЩ, които рискуват да притъпят възможностите за растеж на световната икономика.

В документ, изготвен в навечерието на срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки от Г20 в Австралия тази седмица, МВФ посочва, че растежът през първата половина на тази година е бил по-слаб от прогнозираното през април. В тази връзка Фондът сигнализира за вероятността да понижи прогнозите си в следващия доклад през октомври.

Оценката на Фонда е поредният знак, че напрежението в Украйна и Близкия изток влошава перспективите за световната икономика, пише Financial Times. По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозите си за тазгодишния растеж на всички големи икономики, с изключение на Индия.

„Въпреки че се очаква възстановяването да се възвърне през 2014 г. и 2015 г., то ще бъде по-слабо от очакваното през пролетта“, заявява МВФ.

Фондът очаква растежът да се ускори в развитите икономики, като САЩ и Великобритания, поради подобряването на състоянието на трудовите пазари. Въпреки това перспективите за еврозоната и Япония са все по-несигурни, тъй като инфлацията остава под целите на централните банкери.

Международната институция смята, че централните банки в развитите икономики трябва да водят целенасочена парична политика в стремежа си да стимулират растежа и да ускорят инфлацията по-близо до целите си. Но за да се смекчат рисковете за финансовата стабилност, Фондът смята, че властите трябва да базират действията си на резултатите от макроикономическите показатели.

МВФ предупреждава още, че перспективата за развиващите се пазари остава уязвима с оглед на нормализирането на паричната политика в САЩ. Институцията очаква да намали прогнозите си за растежа в Латинска Америка, тъй като доверието на бизнеса и на потребителите продължава да намалява в Бразилия и Аржентина, която пък продължава да е под натиск и поради неуредиците около изпадането в неплатежоспособност през юли.

Фондът също така насърчава развиващите се икономики да предприемат необходимите структурни реформи, за да сведат до минимум уязвимостта си от сътресения след обръщането на курса на паричната политика на САЩ. Структурните реформи са необходими и в по-богатите икономики, за да се насърчи потенциалът за разширение на БВП, изтъква МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *