МВФ: Възстановяването от кризата е по-трудно от предвижданото

Световната икономика се възстановява от кризата по-трудно от предвижданото, увеличиха се и заплахите за спад в нея. Този извод се съдържа в приетото комюнике на Международния валутно-финансов комитет, който е ръководен орган на Международния валутен фонд (МВФ), съобщават световните агенции.

Документът е приет след есенната сесия на МВФ и Световната банка.

В него се казва, че „глобалното възстановяване продължава, но то е неравно и по-слабо от очакваното“ Освен това „са нараснали и рисковете за движение надолу“.

„Редица страни са изправени пред ниско и забавено развитие, при това неприемливо висока остава безработицата. Има оживление на икономическата активност в някои развити държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Скромно е възстановяването на Япония , а неуверено – в еврозоната“, отбелязва комитетът.

Документът открито признава, че един от факторите за влошаване на перспективите пред световната икономика е „изостреното геополитическо напрежение“

Международният валутно-финансов комитет изразява също дълбокото си разочарование, че Конгресът на САЩ продължава да пречи на реформата на системата от национални квоти и гласове в МВФ, одобрена още през 2012 година.

„Решително призоваваме САЩ да ратифицират тези реформи колкото се може по-бързо“, посочват финансистите. /btvnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *