МВФ: Гърция е постигнала значителен напредък

Гръцките власти са постигнали значителен напредък във възстановяването на публичните финанси, съобщи експертна група на МВФ, която неотдавна посети страната. Тя обаче посочи, че все още са на лице ясни рискове, свързани със здравната система и социалната сигурност. Това предаде BGNES.
Държавният бюджет вече се изпълнява с добър контрол върху разходите, подчертава групата в доклада си, публикуван на страницата в интернет на Международния валутен фонд (МВФ).
Въпреки това болниците и фондовете за социална сигурност все още трябва да се справят с ясни рискове, както и с финансовия натиск върху държавните предприятия, пишат експертите. Те съобщават също така, че икономическата дейност се свива съгласно очакванията, но инфлацията е по-висока от очакваното.
Експертите отбелязват, че частното потребление е устояло учудващо добре. Веднага след края на мисията за оценка на напредъка на Гърция преди един месец експертите на МВФ констатираха, че планът на властите се прилага правилно.
Представители на ЕС и МВФ се очаква отново да посетят Гърция между 26 юли и 6 август, за да представят първия доклад за официалния етап по прилагането на плана на правителството за строго ограничаване на разходите, приет през май в замяна на деблокирането на заема от 110 милиарда евро за три годишен период. От този доклад ще зависи предоставянето на втория транш от финансовата помощ за страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *