МВФ: Гърция има нужда от преструктуриране, а не опрощаване на дълга

Някаква форма на преструктуриране на дълга, а не директно опрощаване ще позволи на Гърция да управлява „нежизнеспособното“ си дългово бреме – такава позиция изрази ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард пред швейцарски медии, съобщава Reuters.

Все още не е ясно дали МВФ ще участва в третата спасителна програма за 86 млрд. евро, която Гърция прие по-рано през август, тъй като фондът се обяви за частично съкращаване на дълговото бреме, което смята за неустойчиво в сегашната му форма. Кредиторите на Гърция от Еврозоната и най-вече Германия, отхвърлиха намаляване на дълга, но заявиха готовност да обсъдят други форми на преструктуриране, като удължаване на матуритета.

Заради различията Лагард заяви в съботното издание на Le Tems, че дебатът за анулиране на дълга никога не е бил на дневен ред. „Не мисля, че е необходимо да го обсъждаме, ако нещата вървят добре. Обсъждаме удължаване на матуритета, намаляване на лихвените проценти, освобождаване от плащания за известно време. Но не говорим за анулиране на дълга „, каза тя. В интервюто не се споменава дали МВФ ще участва в новия спасителен заем, като преди време Лагард отбеляза, че решение по въпроса ще бъде взето преди октомври.

Относно икономическите трусове в Китай Лагард подчерта, че очаква икономическият растеж на страната да остане в близост до предишните оценки и че забавянето е било неизбежно след бързото разрастване.

Азиатската страна обезцени своята валута по-рано този месец, след като износът през юли се срина, което породи опасения сред световните пазари, че силата на основния двигател на растеж рязко намалява.

„Забавянето беше прогнозирано, предсказано и неизбежно. Очакваме Китай да отбележи ръст на икономиката си от 6,8 процента. Може да бъде и по-малък „, прогнозира шефът на МВФ и отбеляза, че ръстът едва ли ще спадне до 4-4,5%, както смятат някои анализатори.

По повод спада на цените на суровините, който удари сериозно много развиващи се пазари, тя заяви, че тези икономики са в центъра на вниманието на Международния валутен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *