МВФ деблокира 106 млн. евро за Латвия

Международният валутен фонд (МВФ) деблокира четвъртия транш от 105,8 милиона евро (135,6 милиона долара) от одобрената съвместна помощ с европейско финансиране за Латвия, чиято цел е да се помогне на балтийската страна да се възстанови от тежката рецесия, която преживя през 2009 година, предадоха световните агенции.
Решението е взето след поредния трети обзор на антикризисната икономическа програма, изпълнявана от Рига с подкрепата на Фонда. Така общата сума, предоставена на Латвия по силата на тази програма, ще достигне 1,15 милиарда евро (1,48 милиарда долара).
В комюникето на МВФ се допълва, че съветът на директорите е приключил и анализа на финансовите гаранции, обвързани с латвийската програма, и е удовлетворил молбата на Рига да направи за нея изключение по един от показателите в програмата –
размера на бюджетния баланс в края на юни тази година.
Аргументът е, че засега просто няма статистически данни за този показател.
Латвийската икономика преживя най-тежката рецесия през 2009 година в сравнение с останалите членки на ЕС и нейният брутен вътрешен продукт се сви с 18 на сто. Тази балтийска страна излезе от рецесия през първото тримесечие на годината припомня
АФП.
Фондът похвали усилията, положени от Рига: „Решителните мерки, взети в рамките на програмата, която бе съставена заедно с МВФ и европейските кредитори, са допринесли за стабилизиране на икономиката, за връщане на доверието и ограничаване на въздействието на вътрешните трусове върху финансовите пазари в останалата част от Европа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *