МВФ добави четири европейски страни към своя рисков финансов списък

Днес МВФ добави Дания, Финландия, Норвегия и Полша към списъка на страните, които трябва да провеждат редовни прегледи на техните финансови сектори, за да се предотврати евентуално повторение на глобалната финансова криза.

През 2010-а година Международният валутен фонд определи 25 други държави, които да провеждат задължителни прегледи и оценки на техните финансови сектори. Подобни прегледи бяха доброволни преди финансовата криза през 2008-а и 2009-а година и показаха колко бързо финансовите проблеми в една държава могат да се разпространят към нейните съседи и в останалата част от света.

Повече от половината от общо 29-те държави, включени в списъка на МВФ и считани за „системно значими“ се намират в Европа.

Финансовите сектори на тези държави са силно свързани не само помежду си, но също така и с други големи финансови центрове, заяви МВФ, фокусирайки се най-вече върху европейските финансови центрове. Това ги прави централни възлови точки в глобалната финансова мрежа и важни за глобалната системна финансова стабилност.

Новите оценки на Фонда са били оформени с оглед продължителната криза с държавния дълг в еврозоната, която преди време заплаши да разруши Единния валутен блок. Самият МВФ отпусна милиарди долари като финансова подкрепа (заеми) за най-слабите членове на Еврозоната, включително за Гърция, Португалия и Кипър.

Според новата методология, която МВФ оповести също днес, ще бъде преразгледано не само какви за финансовите експозиции на банките от една страна спрямо друга, но и банковите експозиции в държавен дълг и финансовите връзки между дадена страна и нейните банки.

Фондът също така заяви, че ще постави по-голям акцент върху връзките между финансовия сектор на всяка една страна и нейните съседи, когато Фонда прави преглед на финансовата стабилност. До този момент МВФ наблягаше най-вече на размера на всеки финансов сектор.

МВФ планира също така да анализира ценовия заразен ефект, като например тесните връзки между фондовите пазари по целия свят.

Изпълнителният съвет на МВФ приветства новата методология и заяви, че може да пропусне в своя списък някои страни, които успяха да преодолеят банковите и финансови кризи от 2008-а година насам. Те също така изразиха загриженост, че новият фокус върху задължителните прегледи в 29-те страни от списъка ще оставят на екипа на МВФ по-малко време да направят „доброволни“ (назадължителни) оценки на финансовите сектори в останалата част на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *