МВФ е напът да признае силата на юана

Международният валутен фонд (МВФ) е напът да признае силата на китайския юан за първипътот повече от десетилетие. Ходът ще се окаже крайъгълен камък в усилията на страната да отвори своятаикономика, пише MatketWatch.

Преоценката спрямо китайските пари, която според неназован представител на МВФ ще се случи в следващите няколко месеца, следва години на недоверие към управлението на валутата на Пекин.

Последната оценка на МВФ подкопава усилията на администрацията на американския президент Барак Обама и на Конгреса на САЩ, които всячески се опитват да се противопоставят на разширяващото се доверие към китайската валута.

„(МВФ – бел. ред.)отнема килимчето изпод краката на критиците на китайската валутна политика в САЩ“, каза Есвар Прасад, икономист в Университета Корнел и бивш отговарящ за Китай в МВФ. „САЩ разчита до голяма степен на това, което се разглежда като обективна оценка на МВФ.“

Администрацията на Обама продължава да не е съгласна с МВФ и поддържа мнението, че юанът остава „значително подценен“.

Промяната в МВФ идва, след като Пекин е все по-предизвикателен към установения световен ред. През последните месеци Китай спечели широка подкрепа за новата си Азиатска инфраструктурна банка – организация, което ще съперничи на Световната банка.

Поднебесната империя също така настоява за създаване на съвременен „Път на коприната“, свързващ втората по големина икономика в света с останалата част на Азия, Близкия изток, Африка и Европа. Китайските власти поискаха също така от МВФ да включи и юана в елитната кошница от валути, които се използват като резервни от фонда. Решението се очаква по-късно тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *