МВФ е обезпокоен от високата безработица в Испания

Изпълнителният съвет на вашингтонската институция обяви в петък доклада си за Испания, непосредствено след като националната статистическа служба отчете рекордно високо равнище на безработицата от 24,6 на сто през второто тримесечие. Сред младите безработицата в Испания е 53 процента.
Испания преживява безпрецедентна рецесия, много висока безработица и бързо увеличаване на държавния дълг, отбелязват директорите на МВФ след приключилите консултации със страната. В доклада обаче се отбелязва подобрение на дисбалансите в текущата сметка и на инфлацията.
МВФ приветства неотдавна обявения от Мадрид план за строги икономии на стойност 65 милиарда евро. Авторите на доклада призовават Испания „стриктно да си придържа“ към политиката, чиято цел е бюджетният дефицит от 8,9 на сто да бъде свит и призовават за „допълнителен напредък в усилването на конкурентоспособността и създаването на работни места“.
Правителството на испанския премиер Мариано Рахой бе критикувано, че отива твърде далеч по пътя на строгите икономии, проповядван от ЕС и МВФ. Критиците му твърдят, че орязването на държавните разходипарализира икономиката и увеличава безработицата и бедността.
След заседание на кабинета вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария опроверга твърденията, че се обмисля спасителен план за Испания от ЕС и МВФ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *