МВФ занижи очакванията си за глобалния растеж до 3,5%

Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за тази и следващата година главно заради очакванията за забавяне на икономиката на еврозоната и развиващите се икономики и задълбочаването на проблемите на Русия. Единствено САЩ, а донякъде и Великобритания и Испания, се очертават като изключение от правилото.

Като цялосе очаквасветовната икономика да се разшири с 3,5% през тази година спрямо 3,3% през 2014 г. През 2016 г. световният растеж ще се ускори до 3,7%, посочва МВФ.

Новите прогнози за глобалния растеж за тази и следващата година са ревизирани с по 0,3 процентни пункта надолу спрямо старите.

Същевременносе очаквагрупата на развитите икономики да запише повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,4% през тази година, като темпът на ръст се очаква да се задържи без промяна и през следващата година. Прогнозата за тази година е завишена с 1%, а за следващата е същата като досегашните очаквания.

По-оптимистичната прогноза за развитите страни се дължи само и единствено на завишените очаквания за американската икономика. През 2015 г. МВФ очаква БВП на САЩ да запише ръст от 3,6% – с 0,5 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза. За следващата година се очаква ръстът на американската икономика да се забави до 3,3%, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо старата прогноза на фонда.

Очакванията на институцията за еврозоната като цяло, както и за Германия, Франция и Италия са занижени. Низходяща ревизия е направена и на прогнозата за икономическия растеж на Япония, Канада и групата на останалите развити страни.

През тази година икономиката на еврозоната като цяло ще ускори растежа си до 1,2%, а през следващата – до 1,4%. Прогнозите са намалени със съответно 0,2 процентни пункта и 0,3 процентни пункта спрямо предишните.

Като водещ двигател на растежа в еврозоната през тази година се очертава Испания, а Германия – досегашният “двигател”, е изтласкана на втора позиция.

През тази година се очаква БВП на Испания да нарасне с 2%, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза на МВФ. За следващата година се очаква растежът да се забави до 1,8%, като прогнозата е оставена без промяна спрямо предишната.

Икономиката на Германия се предвижда да се разшири с 1,3% през тази и с 1,5% през следващата година. Намалението е със съответно 0,2 и 0,3 процентни пункта спрямо предишната прогноза на Фонда.

За Франция очакванията са за растеж от 0,9% през тази и 1,3% през следващата година, което представлява намаление от по съответно 0,1 и 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза.

Най-слаб се очертава да бъде икономическият растеж в Италия – съответно 0,4% и 0,8% през тази и следващата година, което е с по 0,5 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза на МВФ.

За Великобритания фондът не е променил прогнозата си за растежа през тази година – 2,7%, но е занижил с 0,1 процентни пункта очакванията си за повишението на БВП през следващата година до 2,4%.

Най-рязка е низходящата ревизия за икономическия растеж в Русия, подобно и на очакванията на Европейската банка за възстановяване и развитие, която публикува прогнозите си вчера. За тази година МВФ очаква, че руският БВП ще се свие с 3%, а през следващата спадът ще се забави до 1%.

В Китай през тази година растежът ще се забави до 6,8%, прогнозират от МВФ. Догодина процесът по забавяне на икономиката се очаква да продължи, като според фонда БВП на страната ще нарасне с 6,3%.

Последните събития на пазарите се отразяват по различен начин в различните държави, се посочва в доклада на МВФ. Факторите, които подкрепят растежа – спадът на цените на петрола, оттам и на енергията, и обезценяването на еврото и йената, се компенсират от действащите негативни сили – “наследството” от кризата, свитите инвестиции и слабия потенциал за растеж в много страни, се допълва в документа.

„Световната икономика е изправена пред силни и сложни кръстосани течения,“ коментира Оливие Бланшар, главният икономист на МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *