МВФ занижи прогнозата си за ръста на германската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за ръста през тази година на немската икономика на 1,2% при предишни очаквания за растеж с 1,5%, предаде ВВС.
От МВФ обясняват ревизията си за най-голямата европейска икономика със слабостта на банковия сектор в страната и възможността световната търговия да е на по-ниски нива от очакваното.
Германия излезе от рецесията миналата година, но не успя да отчете растеж за последните три месеца от октомври до декември.
В доклада си от фонда подчертават, че икономическото възстановяване на Германия вероятно ще бъде умерено и крехко.
Прогнозите на правителството на страната са по-оптимистични – те са за растеж с 1,4% тази година. Централната банка пък очаква ръст на БВП от 1,6%.
По-предпазливата оценка на МВФ се споделя и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която миналата седмица обяви очакванията си за ръст на германската икономика тази година с 1,1%.
За 2011 г. от фонда вече прогнозират ръст от 1,7% при предишни очаквания за 1,9%.
Германия е в по-голяма степен изложена на сътресения в глобалната икономика заради силната си зависимост от износа.
През януари износът на страната е намалял спрямо декември с 6,3% на сезонно коригирана база. Все пак спадът до голяма степен се приписва на необичайно студеното време в страната, възпрепятствало транспорта на стоки.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *