МВФ изисква още по-силно затягане на коланите в Гърция

Преди да получи одобрение за получаване на обещаната спасителна помощ от МВФ и еврозоната, Гърция ще трябва да представи подробни планове за съкращение на бюджетните дефицити за тази и за следващите две години. Това стана ясно от преговорите, проведени през почивните дни.
На фона на натиска на Атина за ускоряване на преговорите и по-бързо отпускане на обещаните заеми Германия даде да се разбере, че тригодишният план трябва да бъде одобрен от МВФ, ЕЦБ и ЕК, преди да се отпуснат каквито и да е пари на Гърция. Това означава, че гръцкото правителство трябва да отговори на строгите условия на МВФ, коментира FT.
Според финансовия министър на Германия Волфганг Шойбе все още не е взето решение за кредитиране на Гърция с 30 млрд. евро от страните от еврозоната. „Всичко зависи от това дали Гърция ще представи строги мерки за съкращаване на разходите през тази и следващите две години“, заяви той вчера.
За момента ЕК подкрепя изискванията на Берлин за ясен план за бюджетни съкращения, в резултат на което дефицитът да бъде намален с още поне 3-4 пункта по отношение на брутния вътрешен продукт.
Позицията на Оли Рен, който е еврокомисар по въпросите на монетарната политика, по отношение на помощта за Гърция е, че механизмът за кредитиране може да бъде задействан доста бързо, но след това всяка отделна страна от еврозоната ще трябва да изпълни собствените си законови процедури за заделяне на средствата.
„Би трябвало да сме готови със съвместната си програма в началото на май“, посочи Рен.
По време на посещението си във Вашингтон гръцкият финансов министър Георгиус Папаконстантину посочи, че помощта за страната му идва в точния момент преди първия в историята държавен банкрут в еврозоната. Ако е било допуснато това, то разходите за кредитиране са щели да бъдат доста над 45 млрд. евро, уверен е той.
По отношение на онези, които сега залагат за банкрут на Гърция, Папаконстантину предупреждава, че те ще загубят много.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *