МВФ: Икономиката на Украйна може да се свие с 9% през тази година

Украинската икономика е вероятно да се свие с 9% през 2015 г., което ще е по-лошо от очакваното, заключава мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в страната, съобщава ВВС.

Продължаващия конфликт в източната част на страната „оказа по-тежко от очакваното влияние върху икономиката през първото тримесечие на 2015 г.“, заяви шефът на мисията на МВФ Николай Георгиев. Според него инфлацията в Украйна ще достигне 46% в края на годината.

МВФ констатира, че ангажиментът на Украйна към икономическата реформа „остава силен“.

Затруднената парично Украйна се съгласи на спасителна програма от МВФ на стойност 17,5 млрд. долара, като се надява, че последният транш от 2,5 млрд. скоро ще бъде изплатен.

МВФ обаче ще отпусне парите, само ако е убеден, че правителството е сериозно относно реформиранете на икономиката, която е спъвана от високите разходи за енергия, ширещата се корупция и конфликта с про-руските сепаратисти в източната част на страната.

В края на 18-дневната мисия в Киев Георгиев заключи, че разговорите с властите са били „конструктивни“ и че „разбирателство е било достигнато по повечето въпроси“.

„Всички критерии за изпълнение към края на март са били изпълнени и всички структурни показатели, изискуеми през пролетта са на път да бъдат изпълнени, макар и някои със закъснение“, каза той в изявление.

Георгиев похвали правителството, че е постигнало това в „изключително трудна обстановка“.

МВФ заяви, че „постепенно се появяват признаци, че настъпва икономическа стабилизация“.

Брутните международни валутни резерви на Украйна нараснаха леко в края на април до 9,6 млрд. долара, а вътрешните валутни депозити „се възстановяват“, каза Георгиев.

Дискусиите „ще продължат през следващите дни, за да се финализира споразумение, което може да се представи за одобрение на ръководството на МВФ“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *