МВФ и българските финансисти анализират Бюджет 2009

Как изглежда бюджетът на страната за тази година през погледа на експертите на Международния валутен фонд и доколко предприетите от новото правителство мерки за свиване на разходите ще дадат резултат – отговорите на тези въпроси се очакват от днешната заключителна пресконференция на емисарите от фонда.

Екипът на фонда пристигна у нас по покана на новото правителство и в продължение на 10 дни заедно с българските финансисти анализира Бюджет 2009, както и плановете за бюджета за следващата година.

Ръководителят на мисията на фонда за България Бас Бакер още през април предупреди, че ако държавата продължи да харчи както през първите месеци на 2009 г., бюджетът през декември ще е на червено.

Предходното правителство така и не сви разходите допълнително. До юли се харчеше 90% от планираното. Заради повечето разходи при свити приходи стана ясно, че в края на декември бюджетният дефицит ще надхвърли 2 млрд. лв.

Новият финансов министър Симеон Дянков наложи още 15% рязане на харчове, от което трябва да се спестят 1 300 000 000 лв. Отделно от това данъчните и митниците трябва да съберат повече средства, за да подсигурят такива приходи, че да може в края на годината те да са равни на разходите в бюджета.

Същевременно обаче се отварят сериозни дефицити – и в здравеопазването, и в отбраната, така че засега не е ясно дали бюджетът ще се балансира. Остава да чуем мнението на експертите от МВФ.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *