МВФ: Липсата на реформи и високата безработица е сериозен проблем за Югоизточна Европа

Oсновните проблеми, с които се сблъскват държавите от Югоизточна Европа са липсата на реформи и високото ниво на безработица. Тази тенденция може да се промени като се намали нивото на корупцията и бюрокрацията, се посочва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ) в този регион.

„Най-голямата грешка на икономическия модел на Западните Балкани е хроничният проблем за недостатъчно и неефективното използване на човешките ресурси, т.е. „високата безработица“, се посочва в доклада на МВФ. Безработицата в страните от региона е най-малко десет на сто по- голяма по отношение на държавите-членки на Европейския съюз и това е главната причина за икономическото изоставане.

„Заетостта е особено ниска сред жените и младите хора. Държавите от Западните Балкани трябва да генерират работни места, ако искат да се промени тенденцията на лошите резултати на пазара на труда, което е причина за изоставането на голям брой държави „, се посочва в доклада.

Структурните реформи, включително и приватизация на неефиктивните предприятия, са единственият отговор на това състояние, за да се постигне напредък в страните от региона, се посочва още в доклада на МВФ. Отбелязва се, че за напредването на частния сектор, като ключов двигател на растеж, е необходимо да се решат проблемите на конкурентоспособността, включително проблемната бюрокрация и лошото управление.

„Без смело стимулиране на нови реформи, страните от Западните Балкани не биха могли да очакват да привлекат нови инвестиции, които са необходими за финансиране на бързия и устойчив растеж, който ще вдигне нивото на доходи, които в момента са по-малко от една трета от техните богати европейски съседи „, се посочва още в доклада.

Източник : makfax.com.mk

По статията работи : Крум Пандов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *