МВФ: Не е изключено българската икономика да изпадне в рецесия

Българското правителство ще постигне бюджетен излишък от 2% от БВП през тази година, само ако ограничи държавните разходи до минимум, заяви за „Хоризонт” Бас Бакер, ръководител на мисията за България в МВФ. Експертът отказа да посочи с колко процента трябва да се намали харченето на бюджета.
Бас Бакер: Ще зависи от това колко са приходите. Колкото по-малко са приходите в бюджета, толкова повече трябва да се свият разходите. Колко точно обаче трябва да се съкратят разходите е решение на българското правителство, но е очевидно, колкото повече увеличаваш пенсиите и заплатите, толкова по-малко ще остане за инвестиции.

В последния си доклад от февруари МВФ прогнозира 1% икономически ръст за България. Според Бас Бакер не е изключено обаче българската икономика да изпадне в рецесия.
Бас Бакер: Ако погледнем други страни от региона, много от тях навлизат в рецесия. Спадът в Западна Европа се оказва много по-силен, отколкото се очакваше. Миналата сутрин цифрите показаха, че индустриалната продукция в еврозоната за януари е намаляла с 17%, което очевидно вреди на България. Същевременно притокът на капитали намалява неочаквано бързо, така че със сигурност е възможно българската икономика да се свие тази година, да.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *