МВФ ни похвали за фискалната политика, препоръчва запазването й през 2008

Макроикономическата ситуация в страната остава същата, както при последното посещение на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) през декември – сравнително висок икономически растеж, намаляваща инфлация и разширяващ се външен дефицит по текущата сметка. Такова е заключението на екипа на фонда, чието работно посещение у нас приключи днес, съобщават от Министерство на финансите.

Според МВФ правителството продължава да води благоразумна фискална политика според предварително заложените параметри. По предварителна оценка на мисията планираният излишък от над 2% от БВП за 2007 г. е достижим и препоръчва да се използват възможностите за по-големи бюджетни спестявания.

По време на дискусиите финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че приоритетите пред фискалната политика остават съхраняване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура.

Мисията набляга на необходимостта от поддържане на същата фискалната позиция през 2008 г., в контекста на потенциалните рискове от промени в настоящата благоприятна международна финансова обстановка. В този смисъл от фонда считат, че поддържаните фискални излишъци ще продължават да подсилват правителствения фискален резерв и да намаляват рисковете от формираните външноикономически дисбаланси.

Мисията подчертава необходимостта от по-нататъшни усилия за осъществяване на програмата за структурни реформи, които да осигурят необходимата подкрепа за намаляване нивата на инфлацията и поддържане на конкурентноспособността на българската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *