МВФ плаши с „глобална рецесия“

През 2008 г. ще има забавяне на световния икономически ръст до 3,7%, а евентуален спад до под 3% може да доведе до „глобална рецесия“, става ясно от най-новия доклад на Международния валутен фонд (МВФ), анализиран от БиБиСи.
Ако в края на настоящата година ръстът на световната икономика е 3,7%, това ще е с 1,25% по-малко от 2007 година. Подобна цифра може да се очаква и за 2009 година, смятат експертите на Фонда.
Спадът е обусловен от забавянето на икономическото развитие на САЩ, които са водещата икономика в света и диктуват глобалните тенденции. Според МВФ, САЩ вече са навлезли в „лека рецесия“.
От Фонда твърдят, че най-големият риск за световната икономика идва от все още незавършилите негативни процеси на финансовите пазари, които могат да доведат до рязък спад в кредитирането. Този спад ще нанесе щети на цялото икономическо развитие, тъй като ще лиши корпоративните играчи от финансовия ресурс, необходим им за развитие и разширяване.
Макар и предпазливо, МВФ признава, че световният икономически растеж може да падне под 3%, а това дава едно към четири шанс за „глобална рецесия“. „Кризата на финансовите пазари, започнала през август 2007 г. се задълбочи до най-големия финансов шок от времената на Голямата депресия“, пише в доклада на МВФ.
Макар пазарът на недвижими имоти в САЩ да е пряко и най-сериозно засегнат от финансовата криза, МВФ предупреждава, че „имотната ценова инфлация“ най-вероятно ще засегне и развити европейски пазари като Великобритания, Испания и Ейре. Докато цените на имотите в САЩ вече загубиха 10% от нивата си, а може да изгубят още 14-20% по-нататък през настоящата година. В Европа, според МВФ, имотите в момента са надценени поне с 20%, т.е. на Стария континент също има потенциал за сериозно обезценяване.
Прогнозата на МВФ показва, че ръстът на американската икономика за цялата 2008 г. ще е не повече от 0,5%, което все пак ще е напредък, тъй като САЩ най-вероятно ще отбележат дори спад през първата половина на годината. Възстановяването на икономиката на САЩ ще е бавно и мъчително и през 2009 г. там ще бъде достигнат растеж от не повече от 0,6%, смята Фондът.
От МВФ предупреждават, че кризата на финансовите пазари съвсем не е приключила и че до момента, по техни оценки, загубите на финансовия сектор заради проблемите с кредитирането се изчисляват на близо 1 трилион долара. Въпреки че тръгват от пазара на ипотечни кредити, загубите имат изключително негативно въздействие и върху други елементи като потребителското и корпоративното кредитиране, както и върху пазара на търговски площи по света.
Според МВФ, много вероятно е Европа да бъде най-сериозно засегната от забавянето на икономическия ръст в САЩ, тъй като е и най-големият им търговски партньор.
Прогнозата на Фонда е за ръст от 1,4% в еврозоната през 2008 г. и 1,2% през 2009 г., като най-мощната икономика в Европа, германската, ще нарасне едва с 1% през идната 2009 г. – рязко понижаване на почакваната на по-ранен етап стойност.
Европейската централна банка, която досега се въздържа от намаляване на основния лихвен процент, поради опасения от инфлация, може да си позволи известна промяна в консервативната си политика, смятат от МВФ.
Фондът съветва централните банки в бъдеще да се отнасят по-сериозно към всяко едно нарастване на цените на недвижимите имоти и да реагират чрез промени в лихвените проценти. Въпросните банки трябва да се „огъват под натиска на ветровете“, за да предотвратяват всяко кривване от „нормалните ценови обхвати“ на така влиятелния имотен пазар, твърдят от МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *