МВФ понижи прогнозите си за глобалната икономика през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите за растежа на световната икономика за четвърти път в рамките на последните девет месеца, предупреждавайки, че повече митически тарифи между САЩ и Китай, евентуално въвеждане на автомобилни мита или неконтролиран Брекзит могат да причинят по-нататъшно забавяне на икономическия растеж, отслабване на инвестициите и нарушаване на веригите на доставки, информира bnr.bg.МВФ понижи прогнозите си за глобалната икономика през тази и следващата година.

В своя междинен летен доклад „Световни икономически перспективи“ МВФ вече прогнозира растеж на глобалната икономика от 3,2% през тази година, което е под заложената в априлския доклад прогноза за експанзия от 3,3 на сто и под оценката за растеж с 3,5%, направена в началото на годината.

За 2020-а година МВФ също намали с 0,1 процентни пункта очакванията си за глобалния икономически растеж до 3,5%.

Това представлява четвърта поредна низходяща ревизия на прогнозите на фонда от октомври 2018-а година насам.

МВФ отбеляза, че растежът в глобален план е повлиян негативно от търговката война между САЩ и Китай, продължаващата несигурност около Брекзит и засилващите се геополитическите напрежения, които се отразяват на енергийните цени.

Базираната във Вашингтон организацията посочи, че брутният вътрешен продукт, постигнат досега от началото на годината и сдържаната инфлация показват по-слаба от очакваната глобална икономическа активност, като инвестициите и търсенето на дълготрайни потребителски стоки са потиснати в напредналите и нововъзникващите пазарни икономики с оглед на факта, че фирмите и домакинствата продължават да се въздържат от дългосрочни разходи.

Търговските и технологичните напрежения, както и нарастващия дезинфлационен натиск представляват рискове в бъдеще, предупреди МВФ.

Фондът намали рязко прогнозата си за растеж на световната търговия с 0,9 процентни пункта до 2,5% през 2019-а година, като смята, че търговията трябва да се възстанови и да нарасне с 3,7% през 2020-а година, което обаче е с 0,2 процентни пункта по-малко от предходната прогноза през април. Ръстът на обема на търговията спадна до около едва 0.5% през първото тримесечие, отбеляза МВФ и допълни, че това забавянето на растежа се отразява предимно на развиващите се азиатски държави.

„Основният рисков фактор за световната икономика е, че неблагоприятните развития – включително по-нататъшни американско-китайски тарифи, американските автомобилни  мита или Брекзит без сделка – вредят на потребителското и бизнес доверие, отслабват инвестициите, разстройват световните вериги на доставки и сериозно забавят глобалния растеж под неговата базова линия „, се посочва в последния докладна МВФ.

Слабите перспективи пред световната търговия създадоха неблагоприятни последици за инвестициите, като бизнес нагласите бяха особено песимистични по отношение на новите поръчки, въпреки че нагласите в сектора на услугите се оказаха устойчиви, засилвайки заетостта и доверието на потребителите.

Други рискове, включително напрежението в Персийския залив, се натрупваха през последните месеци и гражданските размирици в много страни повишиха спектъра на „ужасяващи хуманитарни разходи, миграционни напрежения и по-голяма нестабилност на стоковите пазари“.

В същото време МВФ отчете, че икономическият растеж е по-добър от очакваното в развитите икономики като Съединените щати, докато еднократните фактори, които забавиха растежа в еврозоната, намаляват, както се очакваше в пролетния доклад.

С оглед на това МВФ повиши прогнозата си за икономически растеж на САЩ до 2,6% през 2019 г. (от 2,3% през април), но остави без промяна прогнозата си за растеж от 1,9% през следващата година.

За еврозоната фондът продължава да очаква растеж на БВП с 1,3% през тази година, но малко по-добро негово ускоряване през 2020-а година до 1,6% (от 1,5% през пролетния доклад).

С оглед на търговската война със САЩ, МВФ намали с по 0,1 процентни пункта прогнозите си за растежа на китайската икономика през тази и следващата година съответно до 6,2% и до 6,0%.

МВФ също така намали прогнозата си за растеж на развиващите се пазари и развиващите се икономики до 4,1% през 2019-а и 4,7% през 2020-а година.  Фондът понижи рязко прогнозата за икономическия растеж в Латинска Америка и Карибския басейн с цели 0,8% до едва 0,6% през 2019-а година, отразявайки низходяща ревизия за Бразилия, Мексико, Аржентина. Икономиката на Венецуела пък ще се сви с около 35 на сто в рамките на тази година.

Русия също отбеляза слабо първо тримесечие, посочи МВФ, като преразгледа в низходяща посока прогнозата си за икономическия растеж в  Общността на независимите държави с 0,3 процентни пункта до 1,9% през 2019 година.

По-бавният глобален растеж и спадът на инфлацията в развитите и нововъзникващите пазарни икономики подновиха риска от дезинфлация, предупреди МВФ.

Фондът призова държавите да работят на многостранно равнище, за да намалят напрежението в търговията и да сложат край на несигурността относно статута на дългогодишните търговски споразумения между Великобритания и ЕС, както и това на Съединените щати, Мексико и Канада.

„Държавите не трябва да използват митнически тарифи, за да постигнат двустранни търговски баланси или да заместят диалога, за да оказват натиск върху другите да провеждат реформи“, се посочва в доклада на МВФ.

Фондът призова също така да се положат усилия за гарантиране на продължаване на прилагането на съществуващите правила на Световната търговска организация, за разрешаване на безизходицата по отношение на нейния апелативен орган и за модернизиране на правилата на СТО, така че те вече да обхващат цифровите услуги, въпросът със субсидиите и трансферите на технологии.

Летни икономически прогнози на МВФ

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *