МВФ приземи прогнозите на правителството

През 2010 г. се очаква реалният ръст на БВП на България да бъде между 0 и 0,4 процента. Това предвижда прогнозата на Международния валутен фонд след приключилата днес проверка. Предишната прогноза на МВФ бе за ръст от 0.2%.
Новатаедоста по-ниска от правителствените предвиждания за ръст между 0.7 и 1%.

Очакванията на фонда са, че за 2011 г. ръстът на БВП ще бъде между 2 и 2,5 процента на годишна база, предаде БТА. Ще припомним, че макрорамката на бюджета залага ръст от 3.6%.

Текущият дефицит се очаква да падне до малко под 3 процента от БВП, инфлацията ще остане на умерено ниво, сочат заключенията на представителите на МВФ.

Ръководителят на мисията на МВФ у нас Катрин Пърфийлд изтъкна, че през последната година България е имала полза от възстановяването на основните търговски партньори на страната и износът е нараснал много бързо, туристическият сезон е бил силен, освен това са нараснали и продажбите на дребно, допълва БНТ.
Основната препоръка на МВФ за следващата година е да се направи задълбочен преглед на приходите и разходите в пенсионната система, както и да се засили контрола върху парите в сферата на здравеопазването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *