МВФ прогнозира икономически растеж до 3%

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която приключва посещението си у нас, е повишила прогнозата си за растеж на българската икономика през тази година до 3%.

 

Това стана ясно след среща на ръководителя на мисията на фонда Реза Бaкир с премиера Бойко Борисов вчера. До момента МВФ прогнозираше ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да достигне 2.3%. Пред икономиката има и рискове и това са влошаващата се демографска картина, както и големите икономически и социални дисбаланси между отделните региони в страната, е заявил Реза Бaкир.

Пролетната прогноза на правителството, която бе заложена и в бюджета за тази година, бе за ръст от 2.1%. Данните на националната статистика за първите две тримесечия на тази година обаче показаха, че икономиката се развива по-добре от очакваното с растеж от 3%. През последните месеци и други институции повишиха очакванията си за представянето на българската икономика. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) качи прогнозата си от 2 на 2.5%. Италианската група „УниКредит“ пък ревизира прогнозата си за 2016 г. от 3 на 3.4%. Икономическият институт на БАН е доста по-песимистичен и очаква забавяне на растежа от 3% през 2015 г. на 2% през 2016 г. Според Фискалния съвет ръстът на БВП у нас тази година ще бъде между 1.8 и 2.5% в зависимост от различните сценарии, пресметна Медиапул.

Според финансовия министър Владислав Горанов, който е присъствал на срещата, ако кабинетът изпълни своя пълен управленски мандат и страната ни не бъде връхлетяна от външни кризи, през 2018 г. държавният бюджет ще бъде балансиран, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *