МВФ работи с властите в Югоизточна Европа относно евентуален фалит на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) работи с националните власти в Югоизточна Европа относно плановете за действие при извънредна ситуация на гръцки фалит, заяви високопоставен представител на институцията. Това бе едно от редките публични признания, че регулаторните органи се подготвят за потенциален срив в хода на преговорите за продължаване на помощта за Атина, пише The Wall Street Journal.

Гръцките банки са големи играчи в някои от финансовите системи на своите съседи. В България дъщерни дружества на National Bank of Greece SA ca Alpha Bank,Piraeus Bank и Eurobank Ergasias, които притежават около 22% от банковите активи, приблизително колкото гръцките банки притежават в Македония. Гръцките кредитори са активни и в Румъния, Албания и Сърбия.

„Ние сме в диалог с всички тези страни“, заяви Йорг Дикресин, заместник-директор на европейския отдел на МВФ. „Ние говорим с тях за плановете за извънредни ситуации и какви мерки могат да вземат“.

Като част от дискусиите, МВФ е поискал от националните надзорни органи да се гарантира, че дъщерните дружества на гръцките банки имат достатъчно активи, които могат да обменят срещу аварийно финансиране от собствените им централни банки, и че депозитните осигурителни средства са в достатъчен обем.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори напредват бавно въпреки предупрежденията от гръцки официални представители, че правителството е близо до изчерпване на парите.

„Би било глупаво за всеки, занимаващ се с политика по света, да не се притеснява на този етап“, заяви Дикресин.

Европейските власти не очакват особен пробив в преговорите по време на срещата на финансовите министри от валутния съюз в понеделник. Това означава, че гръцките банки ще останат под натиск, зависейки от сравнително скъпата ликвидност от Гръцката централна банка и на програмата за спешна ликвидност на ЕЦБ ELA.

Като цяло, МВФ смята, че дъщерните дружества на гръцките банки в Югоизточна Европа ще могат да издържат на евентуален крах на техните компании майки. „Нашата оценка за гръцките банки в този регион е, че те са доста ликвидни. Не виждаме сериозен отлив на депозити“, каза Дикресин.

Тъй като те са дъщерни дружества, а не клонове, кредиторите трябва да притежават свои собствени капиталови буфери и могат да се рефинансират чрез националните централни банки. Това ще направи по-лесно отделянето от техните банки майки, ако е необходимо.

Въпреки това МВФ призова националните надзорни органи и правителства да следят отблизо ситуацията. „Има значителен мониторинг и нашият съвет е, че това трябва да продължи“, каза още заместник-директорът на европейския отдел на МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *