МВФ си сменя правилата заради Украйна

МВФ се готви да отмени забраната за кредитиране на страни с просрочени дългове към други държави. Причина за това става дългът на Киев към Русия.Очаква се въпросът да бъде обсъден на днешното заседание на Съвета на директорите на фонда, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

По сега действащите правила кредитирането на Украйна от фонда в рамките на сегашната антикризисна програма не би могло да продължи,ако Киев не обслужи дълга си, който Русияопределя като държавен. Точно това ограничение може да бъде отменено, макар и със сериозни уговорки. Всъщност това би било удар по позициите на всички суверенни кредитори, като ги лишава от сериозен лост на въздействие върху длъжниците чрез МВФ, отбелязва ТАСС.

Официално представители на МВФ посочиха, че не е определен срокът за обсъждане на темата. Предпазливостта е понятна: имало е случаи, при коитоделикатни теми са били отлагани в последния момент. Теоретично, нещо такова може да се случи и сега – например ако Москва и Киев неочаквано се договорят за начина на погасяване на украинските задължения към Русия, за което призовава Фондът, допълва ТАСС.

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско не изключи възможността Киевда откаже да върне 3 милиарда долара на Русия.Това става ясно от публикувано днес нейно интервю в японския вестник „Никей“, цитирано от ТАСС.

Срокът на погасяване на дълга изтича на 21 декември.Готвим се за всякакви варианти, отговори Яреско на въпрос за евентуален отказ от плащането. Тя освен това се изказа критично за предложението на Русия дългът да се плаща разсрочено със западни гаранции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *