МВФ: Украйна не е в състояние да плати $3 млрд. дълг към Русия до края на 2015-а

Общата текуща сума на държавния дълг на Украйна е около 50 милиарда долара. От задълженията на страната по еврооблигации на сума 16 милиарда долара, до края на годината Киев трябва да плати на Москва 3 млрд. долара, пише РИА Новости.

Прогнозите на Международния валутен фонд показват, че Украйна не е в състояние да изплати задълженията си към Русия от 3 милиарда до края на декември.

Както пише Financial Times, позовавайки се на експерти, украинското правителство има намерение да преструктурира дълг в размер 15 млрд. долара в течение на следващите 4 години. Това влиза и в плана МВФ да запуши финансовата дупка на Украйна в размер на 40 млрд. долара.

Предполага се, че дългът към Русия също ще бъде включен в това преструктуриране. Но както се изказва представител на МВФ, властите в Киев са отговорни за обема и типа дългове, които ще бъдат включен в новите операции по дълговете с фонда.

Общият държавен и гарантиран от държавата дълг на Украйна към края н а 2014 година достигана 71 на сто от БВП, като текущата част от него е около 50 млрд. долара.

Киев се обърна към Москва с молба да се преразгледа срока на задълженията по облигациите, купени от Русия, което не бе прието. Но Москва все пак се съгласи да не изисква предсрочното им погасяване, въпреки че имаше право на това, заради нарушени клаузи по договора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *