МВФ: Цифрите на София са нереалистични

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пак погрешни сметки?

Колкото и да сме уморени от говоренето за кризата, трябва да се примирим с факта, че тя още не си е отишла – така можем да обобщим новата прогноза на МВФ за икономическото бъдеще. В България то изглежда съвсем не розово…

 В актуалния си доклад за световната икономическа перспектива Международният валутен фонд /МВФ/ поставя България сред страните, които ще се възстановят най-бавно. Прогнозата за икономическия растеж на страната през тази година е нулев до 0.4 процента. Цифрата е съвсем слабо подобрена в сравнение с доклада от април, когато МВФ предвиждаше нулев до 0.2 процента растеж за 2010.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Над 210 милиона души в света са безработни
Призракът на безработицата
Очакванията са през 2011 растежът в България да бъде 2 до 2.5 процента. Според МВФ и ред водещи американски икономисти, включително от Световната банка, очакванията за растеж от 3.6 процента – цифрата, заложена от българското правителство в проектобюджета за следващата година – са чисто и просто нереалистични.
Но не само България се намира все още под ударите на кризата. В много страни по целия свят кризата влачи подире си висока безработица и куп социални предизвикателства. Над 210 милиона души в света са безработни, 30 милиона от тях са загубили работата си в периода след 2007 година, тоест след началото на кризата.
Най-много са се увеличили безработните в развитите държави, казва главният икономист на МВФ Оливие Бланшар: „Световното икономическо възстановяване е в ход, но то не е балансирано. Развитите държави напредват много по-мудно от формиращите се и развиващите се икономики.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Измъкването от кризата върви на бавни обороти
2011: предстои ново забавяне
За тази година МВФ предвижда световен икономически растеж от 4.8 процента, като ръстът ще се дължи главно на силните икономики на развиващите се държави. По-лоша е прогнозата за 2011: през идната година фондът очаква ново забавяне до 4.2 процента. Въпреки това институцията отхвърля сценария за повторно избухване на кризата.
Очакванията за икономическо забавяне през 2011 след период на вял растеж през настоящата година са валидни както за еврозоната (2010 – 1.7 процента и 2011 – 1.5), така и за Източна Европа (2010 – 3.7 процента и 2011 – 3.1).
 

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *