Мебелни фабрики за продан

Макар и бавно, мебелната индустрия в България се развива, но в последните години разчита повече на износа, отколкото на вътрешното потребление, сочат данни от сектора. Въпреки това някои предприятия очевидно изпитват затруднения напоследък, като в регистъра на публичните продажби само в последните 10 дни са качени няколко обявления за разпродажба на имущество на предприятия от сектора.

Едно от тях е свързано с габровската „Солекс Инвестмънт“, която продава своите мебели под търговската марка MeBex. Частен съдебен изпълнител продава няколко складови помещения и административна сграда на компанията за сумата от 235 хил. лева. Продажбата е с цел да бъдат удовлетворени взимания на кредитора на компанията – Първа инвестиционна банка (ПИБ), става ясно от обявата.

Производствените мощности на друга фирма от сектора – „Транс – 76“ и отново находяща се в Габрово, пък са обявени за продан по искане на „Българо-американска кредитна банка“. Началната обявена цена в този търг е малко над 487 хил. лв.

За малко над 550 хил. лева пък се продават три поземлени имота на петричкото предприятие „Рондиа“, произвеждащо основно столове и маси.

Преди броени дни представители на дървопреработващи и мебелни предприятия коментираха предизвикателствата пред бранша, свързани основно с недостига на суровина. За проблема с липсата на дървесина призна и земеделският министър Десислава Танев в петъчния парламентарен контрол.

Тя обаче коментира, че в момента причината са лошите атмосферни условия, които ограничават достъпа до горите. През миналата година износът на дървесина, която може да бъде ползвана за мебелната индустрия, е бил само 4% от общия износ, посочи Танева.

В годините на кризата мебелните предприятия коментираха, челипсва търсене – както в страната, така и в чужбина, на техните продукти.

Въпреки тези новини, макар и бавно – секторът се развива

Въпреки търговете за разпродажба на активи мебелната индустрия, макар и бавно, се развива. Определено в последните години обаче секторът разчита на износа, а не на вътрешното потребление, коментира пред Investor.bg Елица Ненчева, която е изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Последните данни на Министерството на икономиката за 2013 година пък сочат ръст от 3,5% на износа на мебелната и дървообработващата индустрия у нас. Основните пазари са Германия, Италия, Франция, Чехия и Великобритания. Оборотът на външните пазари на предприятията, произвеждащи мебели, възлиза на 408 млн. лева – съизмеримо с оборите на фирмите на българския пазар – малко над 478 млн. лева.

От БКДМП провеждат обучения на своите членове как да се справят с предизвикателствата на чуждите пазари и насърчават създаването на експортни консорциуми. Наблюденията са, че вече има опити за неформални сдружения на компаниите, които да работят заедно за износ на продукцията си.

Пазарите, които атакуват нашите производители, се разрастват и освен към страните от Европейския съюз, вече се насочват и към Арабския свят и бившите съветски републики.

Като цяло от сектора се оплакват от недостига на суровина, обясни още Ненчева, посочвайки че в Камарата има сигнали за несигурността на доставките в редица региони, включително и в Троян. От сектора очакват мораториумът за износ на дървесина все пак да подобри ситуацията и призовават за анализ от страна на Министерството на земеделието и храните по отношение на недостига на суровината.

„Макар и бавно, нещата се получават“, оптимист е Ненчева за развитието на сектора през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *