Мегазаемът от 4.5 млрд. притеснява инвеститорите

Мегазаемът от 4.5 млрд. лв., който се предвижда да бъде изтеглен до края на годината, предизвиква крайно противоречиви реакции сред представителите на дълговия пазар, пише „Капитал“.

Експерти очакват, че извънредната емисия на ДЦК за 4.5 млрд. лв., която може да бъде разрешена с промени в Закона за държавния бюджет, ще внесе стрес на пазара, покачване на лихвите и влошаване на кредитирането.

Поводите за притесненията им са няколко – големината на емисията (без значение на колко транша ще е) спрямо възможностите на вътрешния пазар, липсата на ясен отговор за какво ще се ползват парите, очакваната висока лихва, контрастираща с рекордно ниските в чужбина. И не на последно място – инвеститорите в страната се притесняват, че така може да бъде нанесен тежък удар върху пазара на държавни облигации и той да остане практически затворен за неопределен период от време.

Експертите все пак приемат, че държавата няма друг избор, и прогнозират, че освен емисии на ДЦК тя ще използва и други възможности за финансиране. Според тях е удачно държавата на набере краткосрочен ресурс от вътрешния пазар, а в началото на следващата година да го рефинансира с дълг от чужбина.

Изтеглянето му, разбира се, ще стане възможно, ако следващият парламент одобри в този им вариант предложените от служебния кабинет промени в Закона за държавния бюджет. Те предвиждат вдигане на тавана на новия дълг за годината, който към настоящия момент е 4.4 млрд. лв.

Според Мартин Търпанов, главен дилър на SG Експресбанк максималната сума, която може да се вземе от банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и договорните фондове на сравнително приемлива за емитента цена, е не повече от 2-2.5 млрд. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *