Мега сделки и борсови дебюти пренаредиха света

Множество и разнообразни сделки, мега сделки за колосални суми, успешни борсови дебюти белязаха в корпоративен план изминалата 2015 година. Лидери от най-различни сектори се възползваха от ниските лихви, за да се препозиционират.

През изтичащата година в света бяха сключени девет сделки за над 50 млрд. долара и 58 за над 10 млрд. долара. Сливанията и придобиванията достигнаха рекордните 4,304 трлн. долара към началото на декември и се очаква окончателната им стойност да е 4,7 трлн. долара, според оценка на Dealogic. Само в САЩ бе отчетен исторически максимум от над 2 трлн. долара.

Големите станаха още по-големи

Най-голямата сделка в историята на фармацевтичния сектор и втора по големина в досегашната бизнес практика сключиха американският гигант Pfizer и Allergan с централа в Ирландия. Сложното сливане между производителя на виагра и производителя на ботокс за шеметните 160 млрд. долара ще даде живот на световен лидер във фармацията.

Биреният сектор също стана свидетел на най-мащабната си сделка, за 112 млрд. евро. Двете най-големи пивоварни компании в света – белгийско-бразилската Anheuser-Busch InBev и британската SABMiller – ще произвеждат заедно близо една трета от пивото, консумирано на планетата.

Най-голямата сделка в технологичния сектор пък бе за компютърния гигант Dell, който придобива компанията за съхранение на данни EMC срещу внушителните 67 млрд. долара.

Най-големият производител на чипове в света Intel получи зелена светлина от американските и европейските власти да купи американския доставчик на електронни компоненти Altera за 16,7 млрд. долара на фона на усилията си да компенсира намаляването на търсенето на персонални компютри.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia преодоля всички препятствия, включително и антимонополно разследване на ЕС, и ще придобие френската телекомуникационна компания Alcatel-Lucent за 15,6 млрд. евро, превръщайки се в пазарен лидер в мрежовото оборудване. Междувременно Nokia продаде подразделението си за цифрови картографски и навигационни услуги HERE за 2,55 млрд. евро на Audi, BMW и Daimler.

Създадена бе третата по големина в Северна Америка и пета в света компания за храни и напитки с безпрецедентен портфейл от емблематични марки – сляха се американска компания за подправки и сосове Heinz и Kraft Foods.

Санкциите на Вашингтон срещу Москва не попречиха на най-голямата в света компания за обслужване на петролния сектор – американската Schlumberger – да се сдобие с 45,65% от акциите на най-големия руски играч в сектора Eurasia Drilling Company за 1,7 млрд. долара, с опция да купи и останалата част. Schlumberger, чието име идва от стара френска фамилия, купи и доставчика на оборудване за петролно-газовия отрасъл Cameron International за близо 15 млрд. долара.

Далеч по-внушителна в този бранш бе сумата на сделката между производителя на петрол и газ BG Group и купувача му Royal Dutch Shell – цели 70 млрд. долара.

BT Group, водещият оператор на фиксирани мрежи във Великобритания, се споразумя да придобие най-големия британски мобилен оператор EE за 12,5 млрд. лири.

Най-голямата австралийска логистична компания Toll Holdings пък съобщи, че ще бъде купена за 5 млрд. долара от японската държавна компания за пощенски услуги Japan Post Holdings, която е една от най-големите финансови институции в света, а вече ще бъде и една от най-големите логистични компании.

Люксембургският мобилен и кабелен оператор Altice похарчи 9,1 милиарда долара за придобиването на американската компания за кабелна телевизия Suddenlink Communications през май и 17,7 млрд. долара за четвъртия по големина американски кабелен оператор Cablevision през септември.

Германският производител на строителни материали HeidelbergCement поема контрола над италианския си конкурент Italcementi, един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, създавайки втората по големина на планетата циментова компания и пазарен лидер в агрегатите. Сделката бе предшествана от сливане на швейцарската циментова компания Holcim и френския й конкурент Lafarge в най-големия производител на цимент в света.

Водещи букмейкърски компании от Великобритания и Ирландия – Betfair и Paddy Power – се договориха да се слеят при сделка за 5 млрд. лири, създавайки световен лидер в залозите и хазартните игри онлайн.

Една от най-мащабните сделки в Азия за 2015 година и най-голямо придобиване в Южна Корея бе дело на южнокорейската частна инвестиционна компания MBK Partners и група канадски и сингапурски инвеститори. Те купиха местното подразделение на британската търговска верига Tesco за 6 млрд. долара.

Далеч по-скромна, но пък любопитна сделка направи хонконгската компания C.banner International Holdings, която само срещу 100 млн. лири придоби най-старата в света верига магазини за играчки – британската Hamleys, празнуваща 255-годишен юбилей тази година.

Китайският поход на запад продължи

През март, както Ройтерс отбеляза, една сделка даде сигнал за завръщането на китайските държавни компании на сцената на придобиванията в световен мащаб. Походът им бе прекъснат заради подетата от президента Си Цзинпин акция срещу корупцията, засегнала няколко бивши високопоставени служители на държавни фирми.

China National Chemical се споразумя да купи за над 7 млрд. евро петия по големина в светапроизводител на автомобилни гуми Pirelli и така един от символите на италианската промишленост преминава в китайски ръце. Петото по големина задгранично придобиване от китайска държавна компания, по данни на Thomson Reuters, е от поредицата сделки, които богати китайци направиха в Италия, възползвайки се от слабото евро.

През април американската компания Segway, произвеждаща едноименните електрически жироскопни скутери, бе придобита от свой китайски конкурент – пекинската Ninebot.

През юли Cirque du Soleil пък бе официално продаден на инвеститори от САЩ и Китай, а китайският конгломерат HNA Group придоби най-голямата в света компания за летищни услуги Swissport за 2,73 млрд. шв. франка – едно от най-големите китайски придобивания в Европа до момента.

Mercedes-Benz, който по традиция поддържа собствена търговска мрежа в Германия, продаде 15 от дилърските си центрове на китайската компания Lei Shing Hong Group, включително в Росток, Дрезден, Лайпциг, Магдебург и Шверин.

Раздвижване имаше и в медийния бизнес

Вторият най-богат човек в света, мексиканският милиардер Карлос Слим, стана и най-големият притежател на публично търгувани акции на New York Times Co.

Разбра се, че Уорън Бъфет е продал акциите си в двете най-големи американски петролни компании – Exxon Mobil и ConocoPhillips – и е придобил част от капитала на 21st Century Fox на магната Рупърт Мърдок.

Руският журналист и бизнесмен Демян Кудрявцев пък купи от финландската Sanoma дял във влиятелния икономически в. „Ведомости“. Сделката включваше и руския англоезичен в. „Moscow Times“, както и руските издания на сп. „National Geographic“ и „Men's Health“.

Американският икономически всекидневник „Wall Street Journal“ реши да слее европейското и азиатското си издание в нова обща версия.

Изненада ни новината, че Nikkei, най-голямата независима бизнес медийна група в Азия и издател на едноименния японски вестник, купува „Financial Times“ (FT Group) за 844 млн. лири от британския издателски холдинг Pearson, избрал да се съсредоточи изцяло върху глобалната си образователна стратегия. Месец по-късно Pearson, най-голямата компания за образование в света, на практика напусна новинарския издателски бизнес след над 50 години присъствие. Това стана чрез продажбата на дял от 50% в групата, издаваща сп. „Economist“, за 469 млн. лири.

Септември донесе нова медийна сделка – берлинският издател Axel Springer, който най-напред бе сочен за потенциален купувач на Financial Times, придоби още 88% от Business Insider, една от най-известните американски онлайн медии, и така срещу 343 млн. долара увеличи дела си до 97%.

През октомври актрисата и медиен магнат Опра Уинфри купи 10% от Weight Watchers за 43,2 млн. долара и получи място в управителния съвет на компанията.

Родиха се и независими играчи

След като през 2002 г. eBay купи PayPal за 1,5 млрд. долара, тази година търговската платформа и услугата за онлайн плащания, извоювала си славата на „златната гъска“ на концерна, отново поеха по самостоятелни пътища, най-вече заради различния си темп на растеж.

В разгара на лятото стана известно, че основните компании, бутилиращи Coca-Cola в ЕС, ще се слеят в най-големия в света независим бутилировач на популярната напитка – Coca-Cola European Partners.

В началото на декември акционерите на Fiat Chrysler пък одобриха отделянето на Ferrari от италиано-американската автомобилна група с цел разграничаване на луксозната марка.

Първично публично предлагане или IPO

Тази година Ferrari излезе за „първа обиколка“ на пистата на Уолстрийт и се готви за нова догодина, Wizz Air пусна акции на Лондонската фондова борса, а във Франкфурт дебютира най-голямата германска компания за малки онлайн обяви за продажби Scout24.

Производителят на популярните фитнес гривни за проследяване на физическата активност Fitbit направи силен борсов дебют в Ню Йорк, но автор на най-голямото в света първично публично предлагане за 2015 г. стана японският холдинг Japan Post, събрал 1,44 трлн. йени.

Имаше и провали

Един от водещите американски кабелни оператори Comcast се отказа от сделка за 45 млрд. долара, предвиждаща сливане с конкурента Time Warner Cable, заради позицията на антимонополния регулатор.

Скандинавската телекомуникационна група TeliaSonera и норвежкият й конкурент Telenor изоставиха план да слеят бизнеса си в Дания, след като не се споразумяха за „приемливи условия“ с Европейската комисия.

Провали се и придобиването на подразделението за домакински електроуреди на американския конгломерат General Electric от шведската Electrolux за 3,3 млрд. долара.

Най-напред руската национална авиокомпания Аэрофлот, а след това и съсобственикът на авиокомпания S7 Владислав Филев се отказаха да купят контролния пакет акции на Трансаэро, втория по големина и първи частен превозвач в Русия, чийто фалит бе поискан от Сбербанк и Алфа банк.

Не мина и без фалити

Фалитът на Трансаэро бе единственият възможен вариант за решаване на въпроса с тази компания, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Фалираха и над 50 руски банки заради икономическата криза в страната, както и вносителят на алкохол и тютюневи изделия Русимпорт.

Съдебна защита от кредитори поискаха американската компания за модно облекло American Apparel, енергийната Walter Energy и други не толкова популярни.

Радостната новина обаче е, че офисът на Дядо Коледа във Финландия избегна фалитблагодарение на новия собственик.

Въпреки рисковете на икономическата конюнктура нарастването на придобиванията вероятно ще продължи. Според оценка на Ernst & Young общо 59% от компаниите имат проекти за придобивания през идните 12 месеца, което е най-висок дял за последното десетилетие.

http://big5.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *