Меглена Кунева стана политически съветник в EК по транспорта

Меглена Кунева, първият български еврокомисар с ресор защита на потребителите, стана политически съветник на Сим Калас, вицепрезидент на Европейската комисия по транспорта. «Днес ще направим първата ни голяма работна сесия, на която ще обсъдим проблемите на транспорта и специално – на кризата с въздушния транспорт“, каза пред “Фокус“ Меглена Кунева.
По думите й – работата като политически съветник на Сим Калас предполага да раздели времето си между Брюксел и София.
«За мен е много важно да имам своята смислена, съществена, важна работа с европейските институции и най-вече с Комисията. Това ми дава възможност да мисля и да обхващам проблемите на друго ниво, което е много полезно обратно за България. Когато натрупаме отнякъде знание, за мен е много важно всеки от нас като гражданин да върнем това знание, да предоставим това знание обратно у нас. За да можем наистина да изградим една модерна европейска държава. Това е едната от възможностите, които приех с голяма радост“, каза Меглена Кунева.
Пет милиона са пътниците, които в момента търпят неудобства от спирането на въздушния трафик. Тази ситуация е един много голям тест за правата на потребителите, които законодателството им дава, и също така – един тест за възможността Европейският съюз да помага на гражданите по време на криза с такъв характер. Затова трябва да вземем инициативата, да анализираме ситуацията и да предложим конкретни мерки, с които тя да се подобри, заяви Меглена Кунева.
Кризата с въздушния транспорт ще бъде тема на работна сесия с вицепрезидента на Европейската комисия по транспорта Сим Калас. «Не бих се поколебала да кажа, че това е криза“, каза Кунева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *