Медведев отново поиска нови резервни валути

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че светът се нуждае от нови резервни валути, предаде Асошиейтед прес. На срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Медведев посочи, че създаването на нови резервни валути като допълнение към долара е необходимо за стабилизиране на глобалните финанси.

„Сегашният набор от резервни валути и основната от тях – американският долар, не успяха да се справят с функциите си, въпреки че появата на нови е дълъг процес. Проблемът е, че в сегашния момент голяма част от финансовите инструменти в света са номинирани в долари, малко са в евро и практически няма никакви други, а всички държави по някакъв начин се опитват да диверсифицират своите вложения. Съвременният свят не може без финансови инструменти. Затова при наличието на всичките тези възможности и при наличие на такива условия, може да се говори за появявата на нови резервни валути“, каза Медведев.

Медведев и преди е предлагал подобни действия. Този стремеж отразява и стремежа на Кремъл да има по-силни позиции на международната сцена, и опасенията, които споделят и други страни, че нарастващите бюджетни дефицити на САЩ могат да ускорят силно инфлацията и да отслабят долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *