Медведев потопи европейските пазари, еврото пада

Срив на Европейските пазари след позитивни сесии в Азия и САЩ. Основната причина за разпродажбите са страховете от нови санкции срещу Украйна, на фона на приближаващите президентски избори на 25 май.

В Интервю пред Bloomberg, дадено от вилата му край Москва руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че Москва е готова да отвърне на удара и да спре доставките на газ за Европа като ги пренасочи към Китай. В допълнения той не отхвърли възможността за присъединяване на Донецк към Руската федерация.

Всичко зависи от изборите на 25 май, за които има голяма възможност да бъдат манипулирани от Москва. Проблемът е, че Европа е зависима от руските енергийни суровини и не може да си позволи задълбочаване на конфликта, докато САЩ със сигурност ще искат налагане на нови санкции срещу Кремъл, ако президентският вот в Украйна бъде спечелен от проруски кандидат или ако Донецк се присъедини към Русия.

Междувременно президентът на Русия, Владимир Путин е на визита в Китай, откъдето демонстративно показва пред света силно подобряване на руско-китайските отношения, докато Газпром сключва сделка за доставка на газ за втората по големина икономика в света на стойност стотици милиарди долари.

Европа се нуждае от руските инвестиции и ресурси, като нова вълна от санкции и евентуални контрамерки от страна на Русия могат да доведат до срив на европейската икономика, която и без това не е в най-добрата си форма.

Днес Vodafone Group Plc отчете седмо поредно тримесечие на спад на приходите и освен това прогнозира свиване на продажбите за цялата година с 11% заради ценовите войни на пазара, регулациите в ЕС и ограниченото потребление. Компанията отписа 6.6 млрд. паунда от стойността на бизнеса си в Германия, Испания, Португалия, Чешката република и Румъния. Приходите са намалели с 1.9%, до 43.6 млрд. паунда, като понижението се дължи изцяло на европейския пазар, където продажбите намаляват с 9.1%. Акциите на най-големия мобилен оператор в Европа поевтиняват с 4.42%.

Междувременно днес във Великобритания беше отчетено изненадващо ускоряване на инфлацията през април до 0.4% на месечна и 1.8% на годишна база, което е добра новина, тъй като ръстът на потребителските цени се приближава до целта от 2%.

Въпреки това FTSE 100 пада с 0.49%, до 6 812 пункта. Във Франкфурт индексът на сините чипове DAX е надолу с 0.27%, до 9 633 пункта. А френският CAC 40 губи 0.49%, до 4 446 пункта.

Цените на акциите на европейските компании са 15.1 пъти по-високи от печалбите им, по данни на Bloomberg, при средно съотношение P/E от 12.5 през последните 5 години.

В Азия индексите днес се възстановиха от вчерашните разпродажби, след позитивна сесия в Ню Йорк вчера. В Токио Nikkei 225 нарасна с 0.49%, до 14 075 пункта. В Хонконг Hang Seng се покачи с 0.57%, до 22 835 пункта. А в Шанхай основният индекс се покачи с 0.14%, до 2 008 пункта.

Еврото поевтинява с 0.18%, до 1.3685 долара. Паундът поскъпва с 0.09%, до 1.6830 долара. А доларовият индекс DXY се покачва с 0.14%, до 80.10.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през юли поскъпват с 0.18%, до 109.57 долара за барел, докато цената на златото се понижава с 0.12%, до 1 291 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *