Медта поскъпна след добрите данни за китайската търговия

Медта отчете печалби сред промишлените метали след данните, че търговският излишък в Китай се е увеличил повече от очакваното и вносът на стоката, използвана за окабеляване, също се е покачил.

Тримесечните фючърси нараснаха със 0.7% до $7125 за тон на Лондонската метална борса, което е най-голямото дневно покачване от 6 февруари тази година.

Вносът на Китай е нараснал с 10% в сравнение с година по-рано, което далеч надминава очакванията за 4% ръст. В същото време износът се е повишил с 10.6%, сравнено със прогнозите за 0.1%. Вносът на необработена мед и медни продукти е нараснал с 53%, сравнено с година по-рано, до рекордните 536 000 тона, според данни на Китайската митническа агенция.

„Крайните данни за търговията са много по-големи отколкото ние очаквахме и това е тласък за стоките като цяло“, коментира Сижин Ченг, анализатор на стоки в Barclays Plc в Сингапур. Търсенето на мед като обезпечение за отпускане на кредит е допринесло за увеличението на вноса, подчерта Ченг.

На Лондонската метална борса никелът, алуминият, оловото, цинкът и калаят също поскъпнаха.

Фючърсите на петрола сорт Brent за март, които изтичат утре, се повишиха с 19 цента до $108.87 за барел на базираната в Лондон борса ICE Futures Europe. По-активно търгуваните фючърси за април поскъпнаха със 7 цента до $108.25. Премиумът на европейският бенчмарк към WTI се сви до $8.29, сравнено със вторник, когато беше $8.74.

По-рано сутринта сорт Brent достигна цена над $109 долара за барел, след данните за рекордния внос на петрол от Китай. Вносът на суров петрол от най-големия вносител в света е нараснал с 11.9% през януари, сравнено с година по-рано, което са 28.16 милиона тона или 6.63 милиона барела на ден, показват митническите данни.

WTI също поскъпна след данните за намалените запаси на дестилати от САЩ. Фючърсите на американския лек петрол поскъпнаха с 0.7% в Ню Йорк. Очаква се правителствените данни да покажат днес спад на запасите с 2.13 милиона барела, според проучване на Bloomberg News.

„Това е положителна новина за цените“, коментира Майкъл МакКарти, главен стратег в CMC Markets, който предвижда, че инвеститорите може да достигнат продажна цена на WTI около $100.50 за барел.

WTI за март поскъпна с 69 цента до $100.63 за барел по време на електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Във вторник американският петрол отбеляза спад с 12 цента до $99.94. Обемът на търгуваните фючърси достигна 18% по-високо ниво от средното за 100 дни. От началото на годината цената на WTI се е повишила с 2.1%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *