Медът от Реколта 2007 г. няма да надхвърли 3-3,5 хил. тона

Медът от Реколта 2007 г. няма да надхвърли 3-3,5 хил. тона. Очакванията са за среден добив от около 5-6 кг от пчелно семейство.

Това каза в интервю за БТА проф. д-р Кънчо Кънчев, който произвежда пчелен мед от повече от 30 години в региона на Ябланица, Ловешко, и е главен редактор на сп. „Пчеларство“ и „Пчеларски вестник“.

Причина за ниската реколта е основно сушата и затова в регионите с повече валежи като Предбалкана и Балкана добивите ще са по-високи, каза проф. Кънчев. Ученият обаче прогнозира значително по-добро качество на меда през тази година.

Причините за това ще бъдат, от една страна, икономически – с увеличената цена на бялата захар, глюкозата и другите изкуствени подсладители никой производител няма сметка да ги използва като добавки. Това според проф. Кънчев е много добра новина, защото голяма част от тези примеси, внасяни от САЩ, са произведени от генномодифицирана царевица.

Друга причина за по-доброто качество е по-ниското водно съдържание на пчелните пити, от които ще се добие по-гъст мед. Според проф. Кънчев цените на меда няма да се повишат съществено въпреки по-малките количества, защото това ще доведе до внос на евтин мед от Китай и изтласкване на българския производител от пазара.

Китайският мед се внася на цена от 1,20 лв./кг и прекупвачите му слагат 200 процента надценка. Дори и с нея обаче той е по-евтин от българския и естествено е да бъде предпочетен от потребителите. Затова моята прогноза е за цени от порядъка максимум на 7-8 лв./кг на едро, каза проф. Кънчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *