Междинните плащания по оперативните програми на ЕС може да започнат най-рано в края на лятото

Междинните плащания по оперативните програми на ЕС може да започнат най-рано в края на лятото. Причината – българските власти все още се бавят с преработването на оценките за съответствие на седемте програми, които ЕК им върна в края на миналата година за пренаписване.

Очаква се документите да бъдат изпратени в Брюксел през юни, а ЕК има три месеца, за да реши дали да ги приеме или отхвърли повторно. До днес България е получила 635 млн. евро чрез авансови плащания. Това е по-малко от 10% от предвидените за страната 6800 млрд. евро. от ЕС.

След среща с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл българският вицепремиерът Меглена Плугчиева съобщи, че за да се възстановят плащанията по спрените мерки на програмата САПАРД, трябва да се извърши независим одит на проектите. Става въпрос за замразените 140 млн. евро за земеделие по предприсъединителната програма.

Плугчиева е оптимист, че парите може да бъдат разблокирани още преди да е изтекъл мандатът на сегашното правителство. В същото време обаче тя призна, че ако трябва да се наема външна фирма за въпросния одит, това ще отнеме повече време, отколкото ако проверката се направи от Българската агенция за контрол върху евросредствата.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *