„Междузвездни войни“ завъртя машината за печалби

~Бранд номер 1 в киното се завръща на екран. „Силата“ ще се „пробуди“ със седмия епизод на „Междузвездни войни“. Премиерата е на 18 декември 2015 г. и освен касовите рекорди, които вероятно ще дойдат след толкова години на очакване, индустрията е завъртяла популярната марка в машината за печалби. The Walt Disney Company (борсов код DIS:xnys) е само една от компаниите, които са на гребена на вълната и ще се възползват от новия проект.

Първо са играчките

Историята се развива около 30 години след края на оригиналната трилогия. Създателят й Джордж Лукас работи като творчески консултант при ранните етапи от създаването на продукцията и това не остана незабелязано от феновете. В началото на септември те чакаха да настъпи т.нар. Force Friday, когато в отделни магазини (Target, Wal Mart, The Disney Store и Toys-R-Us) беше пусната първата вълна от продукти, свързани с филма. Еуфорията, ако не по-голяма, е определена от специалисти като почти еднотипна с тази по чакането на самия филм. Онлайн продажбите на играчки в САЩ достигнаха 12-месечен връх от 17.7 млн. долара през септември, което е 7 пъти повече от септември 2014 г. Компанията Hasbro (борсов код HAS:xnas) държи ексклузивните права за продажбата на играчки, като плати на Disney 225 млн. долара за лицензите. Те не включват права за много други категории като брандирани храни и дрехи.

Вълнения преди премиерата

Като цяло, подобна инициатива не е правена за нито един филм. Никога. Насочена е най-вече към колекционерите и към най-ревностните фенове на Сагата. И най-важното от всичко е, че пикът на продажбите тепърва предстои. Hasbro има огромни поръчки и не успява да покрие всички заявки. Периодът между Денят на благодарността и Коледа се очаква да е най-силен по отношение на продажбите, освен ако филмът не разочарова феновете си. Което едва ли ще стане. За сравнение, онлайн търговецът на билети на дребно Фанданго, заяви към края на октомври, че вече са продадени осем пъти повече билети за филма, отколкото е бил предишния рекорд с „Игрите на глада“ през 2012 г. Пускането на билетите в продажба на 19 октомври 2015 г. през нощта е довело до срив в сайтовете поради засилен трафик. От Фанданго са обявили седем пъти повече посещения спрямо нормалната натовареност. А трейлърът на филма е гледан над 13 млн. пъти за по-малко от 24 часа от пускането си.

Disney на борсата

Предишният епизод на „Междузвездни войни“ – Епизод III „Отмъщението на ситите“ – е имал бюджет от 115 млн. долара. Той е донесъл приходи от прожекции от почти 849 млн. долара. И това е без продажбата на DVD-та и всички компютърни игри, играчки и т.н. С тях сумата от приходите по Сагата доближава 33 млрд. долара. Към края на октомври 2012 г. „Лукасфилм“ беше придобит от Disney за 4 млрд. долара. Тогава се заговори и за новите три филма от поредицата.

От началото на 2015 г. акциите на Disney на борсата са нагоре с 23%, представяйки се много по-добре от основния американски индекс S&P 500, който отчита едва 2% ръст за същия период.

Цена на акция на Disney за периода 2013 – 2015 г. Източник: Bloomberg

Цена на акция на Disney за периода 2013 – 2015 г. Източник: Bloomberg

Това повишение на цената не е случайно. Печалбата на компанията се увеличава с 32% за третото тримесечие на годишна база, което значително надхвърля средното за измерителя на целия пазар S&P 500. А печалбата на акция е с 36% нагоре. Така се запазва тенденцията на силен темп на растеж от последните 2 години. Очакванията на анализаторите са това да се продължи.

Прогнозите
Прогнозите на финансистите за приходите на Disney през четвъртото тримесечие сочат 14.7 млрд. долара, което е 9.8% ръст на годишна база. Очакванията за печалбата, включително и за първото тримесечие на 2016 г., са сравнително умерени – 13% на годишна база.

Най-голям принос за резултатите на компанията има Disneyland и в това отношение Междузвездни войни ще имат значителен принос през следващите години. Разширенията на парковете в Калифорния и Флорида ще бъдат открити през 2016 г., а общите продажби на този сегмент надхвърлят двойно приходите от филми.

Филмовото направление на компанията дръпна до второ място по печалби сред филмовите студиа с 1.49 млрд. долара към третото тримесечие на годината. Disney залагат много на Епизод VII „Силата се пробужда“. Резултатите ще се включат към първото тримесечие на 2016 г.

Възможности за всички, не само за Disney
Electronic Arts (EA:xnas), разработчикът на електронни игри, също ще се възползва от съживяването на бранда. Компанията очаква да продаде до 13 милиона копия от последното си заглавие Star Wars: Battlefront, с което ще генерира близо 1 млрд. долара.

Двете акции, на Electronic Arts и Disney, не са никак евтини. Те се търгуват на Р/Е (цена/печалба) над средното за щатския пазар – съответно 27 и 23 пъти над годишните печалби. Но те имат и нещо общо – очакванията за добър растеж на финансовите резултати, които даже може да бъдат надминати.

Феновете на филма са ревностни почитатели и според мен очакването на поредицата може да се сравни само с истерията около новия iPhone. И това не важи само за самата прожекция, а и за различни оригинални продукти.

Всичко, разбира се, ще е само в плюс за Disney, които са планирали и три отделни, самостоятелни филма. Ефектът от Сагата ще продължи с години и „силата“ ще се предава на резултатите на компаниите и занапред.

*Анализът е публикуван в блога на ЕЛАНА Трейдинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *