Международният бизнес търси едновременно имоти и работна ръка

Достъпът до квалифицирани служители и сравнително ниското заплащане в Източна Европа са важни фактори за привлекателността на бизнес имотите в региона, каза Ричард Кадзис, директор по специални проекти в консултантската компания „Кор Нет глобал“ (Core Net Global).

Качеството на бизнес имотите в региона се повишава постепенно и с навлизането на повече международни корпорации тенденцията ще стане по-видима, смята Кадзис. Все още строителните компании в региона не успяват да предложат достатъчно офис площи, пише в. „Дневник“.

В момента в Централна и Източна Европа има смесица от нови модерни сгради и много остарели, но с времето предлагането ще се подобри, каза Кадзис.

Източна Европа е по-тясно свързана със Северна Америка поради инвестициите на американски дружества със специална инвестиционна цел в имоти в региона. Европа е един от главните региони за инвестиции в имоти на тези дружества заедно с Азия и Австралия.

Неизбежно е проблем като ипотечната криза в САЩ да се разпространи и в други пазари. Все още не виждам това да става в Централна и Източна Европа, коментира експертът от „Кор Нет глобал“. Въпреки това подобен сценарий е възможен, ако в САЩ продължи тенденцията на забавяне на пазара за бизнес имоти.

От географска гледна точка Източна Европа е най-подходяща за дейността на информационни центрове за обслужване на клиенти. Освен това регионът предлага достатъчно потребителско търсене и достъп до доставчици, което може да накара международните корпорации да се решат на имотна покупка и да изградят база в тези държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *